Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. decembra 2022.

Plazovi

Izpostava Celje

Ob 21.50 so v kraju Marija Reka, občina Prebold, gasilci PGD Sveti Lovrenc zavarovali cesto in jo razsvetlili, kjer se je sprožil zemeljski plaz. Delavci VOC-a Celje so z pomočjo delovnega stroja sanirali in očistili cestišče.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Maribor

Ob 13.42 je na Planini pod Šumikom v občini Slovenska Bistrica lovec padel z lovske preže in se poškodoval. Gasilci PGD Tinje so pomagali reševalcem NMP Slovenska Bistrica pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 8.18 je v Spodnjih Dupljah, občina Naklo, osebno vozilo preko robnika ušlo po klančini in nasedlo na betonskem zidu pred stanovanjsko hišo. Gasilci GARS Kranj so posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah ter nudili pomoč reševalcem in Policiji. Reševalci NMP Kranj so oskrbeli lažje poškodovano osebo.

Ob 13.56 sta na cesti Šenčur–Spodnji Brnik, občina Šenčur, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorja, posuli absorbent po izteklih tekočinah ter pomagali reševalcem NMP Kranj pri oskrbi poškodovane osebe.

Ob 15.16 se je v naselju Vašca, občina Cerklje na Gorenjskem, v prometni nesreči osebnega vozila poškodovala ena oseba. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila, odklopili akumulator in posuli absorbent po izteklih tekočinah. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Kranj.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.50 je v Solkanu, občina Nova Gorica, na območju Kajakaškega centra voznik pri parkiranju z osebnim vozilom zapeljal vzvratno in nasedel na robniku parkirišča. Gasilca JZ GRD GE Nova Gorica sta ga s tehničnim posegom izvlekla nazaj na parkirišče. V nesreči ni bil nihče poškodovan.

Ob 19.33 sta v ulici Polje v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in poskrbeli za nevtralizacijo manjše količine razlitih motornih tekočin na vozišču. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ptuj

Ob 3.25 je v naselju Placerovci, občina Gorišnica, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč policiji pri razsvetljavi, na vozilu odklopili akumulator, ga postavili na kolesa in počistili iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.00 je v naselju Malo Hudo, občina Ivančna Gorica, zaradi z drvi preveč naložene peči in visoke temperature razpokala stena stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ivančna Gorica so gorečo vsebino peči pogasili in iznesli na prosto. Objekt so preventivno pregledali s termovizijsko kamero in stanovalcem odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Ob 23.57 je v naselju Podmolnik v občini Ljubljana gorel nadstrešek in osebno vozilo ob hiši. Gasilci GB Ljubljana in PGD Sostro so pogasili požar in preprečili, da bi se požar razširil na streho hiše. V požaru je pogorel nadstrešek in manjši delavniški prostor, shramba in osebno vozilo. Izpod nadstreška so gasilci iznesli 5 plinskih jeklenk. Na kraj dogodka je prišel tudi dežurni Elektra, ki je izklopil električno energijo na nadstrešku. Prav tako je bil obveščen dežurni delavec Telekoma o poškodbi njihovih vodov, ki so bili nad nadstreškom.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.11 so v kraju Avče v občini Kanal zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Tlenje je še pred prihodom gasilcev PGD Avče in Kanal ugasnilo. Ti so dimniško tuljavo očistili in pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 13.43 je v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, pod napuščem stanovanjskega objekta zagorela izolacija na električnih vodih. Gasilci PGD Šempeter in JZ GRD GE Nova so pogasili gorečo izolacijo in zavarovali kraja dogodka do prihoda dežurnega delavca Elektra Nova Gorica.

Ob 23.57 so na Pristavi v Novi Gorici gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilca JZ GRD GE Nova Gorica sta pogasila goreče saje ter pregledala objekt s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.33 so v naselju Božakovo, občina Metlika, migranti zakurili ogenj v skednju. Še pred prihodom gasilcev so z gašenjem ognja pričeli domači, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Božakovo in Metlika. Gasilci so odstranili tleča polena, ohladili požarišče ter pregledali okolico.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.56 je v Vodicah zagorelo osebno vozilo. Še pred prihodom gasilcev GB Ljubljana je ogenj pogasil lastnik, gasilci pa so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 21.21 je v parku ob Kvedrovi cesti v Ljubljani zagorela klop. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 21.04 je v ulici Tkalski prehod v Mariboru gorel 1000 litrski zabojnik za papir. Goreč zabojnik so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 13.21 je bil v naselju Toplice, občina Rimske Toplice, na daljšem odseku lokalnega cestišča madež izteklih naftnih derivatov. Gasilci iz PGE Celje ter PGD Laško, Rimske Toplice in Rečica so zavarovali cesto, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in oprali cestišče. Cesta Rimske Toplice–Senožete je bila v času sanacije popolnoma zaprta.

Ob 23.33 so na regionalni cesti Zreče–Rogla, gasilci PGD Zreče na dolžini dveh kilometrov z vpojnimi sredstvi posuli razlito gorivo in očistili cestišče. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.00 je ob cesti Vrtojba–Bilje v občini Šempeter-Vrtojba občan pri zemeljskih delih našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severno Primorske pokrajine sta odstranila na varno ročni bombi mase 0,6 kg in 1,2kg, avstro-ogrske izdelave, ostanek obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 16.27 so v Bračičevi ulici na Senovem, občina Krško, gasilci PGE Krško s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja, v katerem sta bili oboleli osebi.

Izpostava Koper

Ob 16.07 je na strmem pobočju v bližini Briča v občini Koper Policija našla obnemoglo osebo. Gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče so jo prenesli iz gozda do reševalnega vozila NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.12 sta se na lokalno cesto v občini Šmartno pri Litiji podrli drevesi. Gasilci PGD Primskovo so ju razžagali in odstranili.

Ob 19.26 so v naselju Pečki v občini Velike Lašče gasilci PGD Velike Lašče in Rob s cestišča razžagali in odstranili podrto drevo.

Ob 22.29 so pri Mengeški koči na Gobavici v občini Mengeš gasilci PGD Mengeš nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Maribor

Ob 9.57 so na Bistriški cesti v Poljčanah gasilci PGD Poljčane v drvarnici večstanovanjskega objekta nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

Ob 11.19 so v Linhartovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor skozi okno vstopili v stanovanje, kjer so našli neodzivno osebo. Stanovanje so odklenili in omogočili reševalcem vstop.

Ob 13.09 so v Ulici bratov Turjakov v Račah, občina Rače-Fram, gasilci PGD Rače vzravnali in pritrdili nagnjen telekomunikacijski drog, drugega uničenega pa odstranili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.58 se je v naselju Cuber, občina Ljutomer, drevo nevarno nagnilo nad stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Ljutomer, Gresovščak, Radomerje in Spodnji Kamenščak so drevo odstranili.

Ob 9.05 so v Rožičkem Vrhu, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, gasilci PGD Gornja Radgona s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja, omogočili reševalcem NMP Gornja Radgona dostop do obolele osebe in jim pomagali pri prenosu.

Ob 17.22 so v Ljutomeru gasilci PGD Ljutomer s tehničnim posegom odprli vrata avtomobila v katerem je bil zaklenjen otrok.

Izpostava Ptuj

Ob 14.45 so v naselju Hranjigovci, občina Sveti Tomaž, gasilci PGD Pršetinci očistili štiri prepuste vzdolž lokalne ceste.

Ob 16.15 so v Grabah, občina Središče ob Dravi, gasilci PGD Obrež odstranili smreko, ki se je nagnila nad kabel električne napeljave.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.54 sta na cesti v naselju Hudi kot, občina Ribnica na Pohorju, podrti drevesi ovirali promet. Gasilci PGD Ribnica na Pohorju so ju razžagali ter odstranili.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/