Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. decembra 2022

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 16.18 so gasilci PGD Ponikva pri Žalcu v Studencah, občina Žalec, nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 12.53 so v Zgornjem Brniku, občina Cerklje na Gorenjskem, gasilci PGD Cerklje nudili pomoč pri oživljanju osebe do prihoda reševalcev NMP Kranj. Oživljanje je bilo neuspešno.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.57 so v naselju Breginj v občini Kobarid gasilci PGD Breginj nudili pomoč negibni osebi do prihoda reševalcev NMP. Kljub hitremu posredovanju gasilcev je oseba umrla.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 16.31 je v naselju Žepina v občini Celje osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na streho. Gasilci PGE Celje so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka, usmerjali promet, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli razlite tekočine ter vozilo postavili nazaj na kolesa. Poškodovanih ni bilo, obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 15.44 je v naselju Todraž, občina Gorenja vas - Poljane, osebno vozilo zletelo s ceste in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Škofja Loka in Gorenja vas so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli razlite tekočine, vozilo dvignili in postavili nazaj na cesto ter Policiji nudili razsvetljavo kraja dogodka. Poškodovala se je ena oseba, oskrbeli so jo reševalci NMP.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.38 je v naselju Logarovci, občina Križevci, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v jarek. Gasilci PGD Ljutomer so nevtralizirali iztekajoče tekočine, odklopili akumulator, vozilo postavili na cestišče in nudili pomoč Policiji.

Izpostava Postojna

Ob 20.40 se je na cesti Parje–Palčje v občini Pivka osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGD Postojna in Pivka so na kraju izvajali požarno in prometno varovanje, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli razlite tekočine, pomagali ekipi NMP in policistom ter razsvetljevali mesto dogodka. V nesreči je bila ena oseba poškodovana in so jo reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 22.39 se je v naselju Savci, občina Sv. Tomaž, štirikolesnik prevrnil v obcestni jarek. Gasilci PGD Ormož in Ptuj so zavarovali kraj prometne nesreče, ga osvetlili, vozilo postavili na kolesa, nudili prvo pomoč poškodovanemu do prihoda reševalne ekipe NMP Ormož in počistili cestišče. Poškodovana oseba je bila prepeljana v Splošno bolnišnico Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 23.11 je v naselju Stari trg v občini Slovenj Gradec prišlo do trčenja dveh osebnih vozil. Poškodovani sta bili dve osebi. Gasilci PGD Slovenj Gradec so protinaletno in protipožarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz avtomobila, z absorbentom posuli razlite motorne tekočine ter pomagali vlečni službi pri nalaganju vozil. Eno poškodovano osebo so reševalci ZRCK Ravne na Koroškem na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, druga oseba pa je sama poiskala zdravniško pomoč. Delavci cestnega podjetja VOC Celje so očistili cestišče.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.03 sta na regionalni cesti Trbovlje–Zagorje v naselju Završe, občina Trbovlje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje in Zagorje mesto so s tehničnim posegom izvlekli poškodovano osebo iz vozila, nudili pomoč pri oskrbi poškodovancev, posuli cestišče z vpojnim sredstvom in zavarovali kraj dogodka do prihoda preiskovalne skupine Policije. V nesreči so bile poškodovane štiri osebe in prepeljane v SB Trbovlje. Posredovali so reševalci NMP Zagorje ob Savi, Trbovlje in Hrastnik ter delavci cestnega podjetja.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 16.29 so na Velenjski cesti v Polzeli zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Polzela, Ločica ob Savinji ter Andraž nad Polzelo so ugasnili ogenj v peči, prezračili prostor ter pregledali prostor in dimnik. Odsvetovali so kurjenje do prihoda pooblaščene osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.05 so na Voljčevi cesti na Vrhniki gasilci PGD Vrhnika pogasili plinsko jeklenko na dvorišču stanovanjske hiše.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.35 je v Lendavi zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Lendava in Dolnji Lakoš so požar pogasili, prezračili in pregledali prostore ter prekopali tleči material in ga odstranili iz kurilnice.

Izpostava Ptuj

Ob 8.59 je na Kolodvorski cesti v Ormožu, v prazni sobi zgornje etaže poslovnega objekta, gorela lesena talna obloga. Ogenj se je razširil na strop ter popolnoma uničil leseno konstrukcijo na površini okoli 20 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Ormož in Hardek so pogasili požar, pregledali objekt ter preventivno izklopili elektriko in plin. Poškodovanih oseb ni bilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 22.59 je v naselju Male Vinice, občina Sodražica, gorel kup lesnih odpadkov. Gasilci PGD Zamostec so požar pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 8.09 se je na Glavnem trgu v Sevnici razlilo pogonsko gorivo, na površini okoli 200 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Sevnica so z vpojnimi sredstvi posuli madež. Na kraju so bili prisotni tudi občinski vzdrževalci cest.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.23 so na Železarski cesti v Štorah gasilci PGD Štore iz dvigala večstanovanjskega objekta rešili tri osebe.

Izpostava Koper

Ob 12.34 so v Ulici Vena Pilona v Kopru gasilci JZ GB Koper ob prisotnosti Policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalci Reševalne službe slovenske Istre so jo prepeljali v SB Izola.

Izpostava Maribor

Ob 14.26 so na Ruški cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in odstranili pozabljeno hrano s štedilnika.

Ob 20.27 so v naselju Lobnica, občina Ruše, gasilci PGD Ruše s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili reševalcem dostop do obolele osebe. Osebo so prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.53 so v Ladri, občina Kobarid, gasilci PGD Kobarid nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin pri reševanju obolele osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 23.51 so na Trgu Franca Fakina v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto nudili pomoč reševalcem NMP UC Trbovlje pri prenosu obolele osebe iz stanovanja večstanovanjskega objekta v reševalno vozilo in nato še v UC SB Trbovlje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Agencije RS za okolje se bosta v soboto ob padavinah predvsem na območju Notranjske in Kočevske med približno 500 in 1000 m nadmorske višine pojavljala žled in poledica. Omenjena pojava bosta zjutraj in dopoldne možna tudi v višjih legah osrednje in severovzhodne Slovenije, vendar bosta manj izrazita.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/