Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Šinko s turškim kolegom potrdila nadaljnje sodelovanje

Ministrica Irena Šinko je na dvodnevnem obisku v Sloveniji gostila turškega kolega, ministra za kmetijstvo in gozdarstvo Republike Turčije Vahita Kirişcija.

Ob robu dvostranskega srečanja ministrov na Bledu se je včeraj na 4. srečanju sestal tudi Usmerjevalni slovensko-turški odbor za kmetijstvo in gozdarstvo. Danes je na Gradu Brdo potekalo srečanje delegacij obeh držav, sledil je podpis dogovora o nadaljnjem sodelovanju med državama. Turški minister si je v spremstvu državnega sekretarja dr. Darija Krajčiča že včeraj ogledal nekatere posebnosti Slovenije, med drugim je obiskal lovišče s posebnim namenom Brdo pri Kranju.

Ministrica Šinko in turški minister Kirişcij

Ministrica Šinko in turški minister Kirişcij | Avtor: Ministry for Agriculture, Forestry and Food

1 / 3

Slovenija in Turčija imata prijateljske odnose brez odprtih vprašanj, uspešno sodelovanje pa beležita na področju kmetijstva, razvoja podeželja in gozdarstva. Pravna podlaga za meddržavno sodelovanje je Memorandum o soglasju o sodelovanju na področju kmetijstva med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Turčije, podpisan konec leta 2007 v Ankari. Na osnovi memoranduma se je oblikoval tako imenovani Usmerjevalni odbor Slovenije in Turčije, ki se je včeraj sestal na četrtem srečanju. Danes so podpisali tudi dogovor o enoletnem nadaljnjem sodelovanju na področju kmetijstva, gozdarstva, varne hrane in varstva rastlin. Ob prisotnosti obeh ministrov sta poleg turške strani s strani Slovenije podpisala sopredsedujoča usmerjevalnega odbora tudi generalna direktorja Direktorata za kmetijstvo – Maša Žagar in Direktorata za gozdarstvo in lovstvo Robert Režonja.

Ministrica Šinko je imela s turškim kolegom Kirişcijem že včeraj dvostransko srečanje, ki se je nadaljevalo danes v širši delegaciji. Pogovori so bili namenjeni pregledu stanja na področju sodelovanja, izmenjavi praks in sistemskih rešitev ter podpor sektorjem z različnimi ukrepi. V pogovorih sta izpostavila prihodnje sodelovanje na področju kmetijstva in razvoja podeželja, trajnostnega upravljanja z gozdov. »Prav posebej pa je pomembno, da je neposredno sodelovanje vzpostavljeno med pristojnima administracijama za veterinarska in fitosanitarna vprašanja. Na teh dveh področjih mora biti sodelovanje čim boljše in čim hitrejše, saj v primeru izvoza živali, živil živalskega izvora, živalskih stranskih proizvodov ter krme, potrebujemo veterinarsko izvozno spričevalo. To je uradni dokument, s katerim potrdimo, da pošiljka odgovarja zahtevam države uvoznice«, je poudarila ministrica in dodala: »Na današnjem dvostranskem srečanju sva z gostom govorila tudi o gospodarskem sodelovanju med državama in povečanju blagovne menjave na področju kmetijskih in živilskih proizvodov. Dejstvo je, da bi v luči povečane blagovne menjave med državama morali vsekakor bolj angažirano nastopati na kmetijskih in živilskih sejmih ter drugih gospodarskih dogodkih tako v Turčiji, kot tudi v Sloveniji.«

Ministra sta se dotaknila tudi zagotavljanja prehranske varnosti v mednarodnem kontekstu, kar je eden ključnih globalnih izzivov, kjer Slovenija ni izjema. Učinek ruske invazije se izraža v povečanju stroškov v celotni verigi preskrbe s hrano in destabilizaciji kmetijskih trgov, motnjah v trgovinskih tokovih v in iz Ukrajine in Rusije ter na področju svetovne prehranske varnosti. Ministrica Šinko je toplo pozdravila posredovanje Turčije pri podpisu tudi dogovora med Rusijo, Ukrajino, Turčijo in Organizacijo Združenih narodov, v skladu s katerim se žito ponovno izvaža iz Ukrajine preko Črnega morja. Minister za kmetijstvo in gozdarstvo Republike Turčije Vahit Kirişcij se je ministrici zahvalil za gostoljubje, ki ga je Slovenija izkazala turški delegaciji v dveh dnevih in ministrico povabil v Turčijo. Ob tem je dodal: »Sestanek usmerjevalnega odbora je bil zelo produktiven. Veseli me, da bosta državi še naprej sodelovali pri izmenjavi znanja in izkušenj na različnih področjih.«

Naslednje, peto srečanje usmerjevalnega odbora, bo potekalo prihodnje leto v Turčiji.

Blagovna menjava med Slovenijo in Turčijo

V letu 2021 je med Slovenijo in Turčijo potekala trgovina s kmetijskimi in živilskimi proizvodi v skupni višini 13,5 milijona evrov, kar je za 2 milijona evrov manj kot v letu 2020. Pri tem se je slovenski izvoz v Turčijo povečal za 1,3 milijona evrov, slovenski uvoz iz Turčije pa se je znižal, in sicer za 3,4 milijona evrov.

Izvoz je v letu 2021 predstavljal 29,6 odstotka, uvoz pa 70,4 odstotke trgovine s kmetijskimi in živilskimi proizvodi.

Slovenija je lani v Turčijo izvozila naslednje kmetijske in živilskih proizvode: les in lesni izdelki, lesno oglje, kava, pravi čaj, mate čaj in začimbe, surove kože z dlako ali brez dlake (razen krzna) in usnje, kakav in kakavovi izdelki.

Slovenija je lani iz Turčije uvozila naslednje kmetijske proizvode: pijače, alkoholne tekočine in kis, užitno sadje in oreščki, lupine agrumov ali melon, ribe, raki, mehkužci in drugi vodni nevretenčarji, užitne vrtnine, nekateri koreni in gomolji, les in lesni izdelki, lesno oglje ter proizvodi iz vrtnin, sadja, oreškov ali drugih delov rastlin.