Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Matevž Čelik na slovesnosti ob zaključku projekta Na-kolih

Državni sekretar Matevž Čelik se je 1. decembra na Igu udeležil sklepne slovesnosti ob zaključku projekta Interpretacija biotske raznovrstnosti in dediščine kolišč na Ljubljanskem barju (Na-kolih). Projekt obsega interpretacijski center in koliščarsko naselje. Ministrstvo za kulturo je za projekta iz evropskega sklada za regionalni razvoj zagotovilo okoli 2,2 milijona evrov.
Državni sekretar Matevž Čelik na slovesnosti ob zaključku projekta Na-kolih

Državni sekretar Matevž Čelik na slovesnosti ob zaključku projekta Na-kolih | Avtor: Lovro Erznožnik

1 / 4

Projekt Na-kolih je bil med prednostnimi projekti Programa upravljanja območij Natura 2000 za obdobje 2015–2020. 

Na slovesnosti je državni sekretar Matevž Čelik Vidmar med drugim povedal: "V času klimatske in okoljske krize se od koliščarjev lahko naučimo veliko. Ena od pomembnih stvari, ki jih bomo zdaj lahko spoznavali na Igu, je zmožnost prilagajanja. Ljudje so pred 5000 leti znali živeti z vodo in se prilagoditi njeni nepredvidljivosti. Vode in poplav se niso bali, temveč so prilagodili gradnjo na način, da je bila varna in udobna v suhem času in času poplav. Gradili so z lokalnimi naravnimi materiali, ki so jih našli v okolici."

Dediščina koliščarjev je sicer že od leta 2011 s 111 kolišči okoli Alp uvrščena na Unescov seznam Svetovne kulturne in naravne dediščine.