Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. decembra 2022.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 10.09 je na markirani planinski poti v smeri Štefanje Gore občina Cerklje na Gorenjskem planinko nenadoma obšla slabost. Na kraju so ji prvo pomoč nudili gorski reševalci GRS Kranj in reševalci NMP Kranj, ki so jo prenesli do reševalnega vozila v naselje Adergas.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 8.52 je na cesti Orehovo – Breg, občina Sevnica, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste in se ustavil med drevesi. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili baterijo na vozilu, izvlekli vozilo na cestišče in s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila. Reševalci NMP Sevnica so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v ZD Sevnica.

Izpostava Kranj

Ob 14.50 sta na avtocesti Karavanke – Ljubljana, na izvozu Lesce, občina Radovljica, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na osebnem avtomobilu. O nesreči so bili obveščeni reševalci NMP Kranj, Radovljica in policisti PU Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.07 sta na lokalni cesti v Mednem, občina Ljubljana, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri iznosu poškodovane osebe iz vozila, ter posuli iztekle motorne tekočine.

Izpostava Maribor

Ob 13.32 sta v Miklavžu na Dravskem Polju trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in pomagali urejati promet do prihoda policije. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.38 je na cesti Cezanjevci–Branoslavci, občina Ljutomer, voznica z osebnim vozilom zdrsnila s cestišča. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, očistili cestišče, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Ljutomer pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.44 so na cesti od predora Panovec proti Novi Gorici verižno trčila štiri vozila. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Lažje poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.18 se je na spolzkem cestišču pri naselju Gumberk, občina Novo mesto, kombinirano vozilo prevrnilo na bok. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, postavili vozilo na kolesa in posuli iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 10.58 je na cesti Prečna–Brezova Reber pri Dvoru, občina Mirna Peč, voznik osebnega vozila zdrsnil s ceste in obstal na brežini. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom osebo rešili iz vozila, vozilo postavili na cestišče ter očistili kraj nesreče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požar v objektih

Izpostava Celje

Ob 16.23 je na Kocenovi ulici v Celju zagorel zapuščen objekt. Gasilci PGE Celje in PGD Celje-Gaberje so zavarovali kraj dogodka, omejili in pogasili požar ter pregledali prostore. Gasilci PGD Celje-Gaberje so izvajali požarno stražo. Požar je objekt delno uničil.

Izpostava Kranj

Ob 6.58 je zagorelo v stanovanjski hiši na Dolini v Lescah v občini Radovljica. Gasilci PGD Lesce, Radovljica, Hlebce in GARS Jesenice so požar pogasili, odklopili elektriko in dodatne hišne akumulatorje ter zaprli vodo.

Ob 15.31 so v stanovanjskem objektu v naselju Gozd, občina Tržič, stanovalci opazili gost dim. Gasilci PGD Križe so požar pogasili in okolico preverili s termovizijsko kamero. Reševalci NMP Tržič so nudili prvo pomoč osebama, ki sta bila prekomerno izpostavljeni dimu.

Ob 19.44 se je na Posavcu, občina Radovljica, v stanovanju širil gost dim. Gasilci PGD Ljubno, Radovljica in Brezje na Gorenjskem so pogasili goreč pepel, prezračili in pregledali celoten objekt ter oskrbeli štiri osebe, ki so bile prekomerno izpostavljene dimu.

Izpostava Maribor

Ob 18.26 je v naselju Log, občina Ruše, v stanovanjski hiši zaradi tehnične napake eksplodiral kotel peči na trda goriva. Gasilci PGD Bistrica ob Dravi, Ruše in Smolnik so peč in žerjavico odstranili iz kurilnice ter pregledali prostor.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.47 je v Črmošnjicah, občina Semič, gorel bivalni zabojnik. Gasilci PGD Črmošnjice, Kot-Brezje, Semič, Stranska vas pri Semiču in Rožni Dol so pogasili tlečo izolacijo v steni zabojnika, okolico pregledali s termovizijsko kamero ter odstranili dimniško tuljavo in kamin.

Ob 16.03 je v Strmi poti v Metliki zagorel dimnik, ogenj pa se je razširil na ostrešje hiše. Gasilci PGD Metlika so pogasili požar, okolico dimnika in ostrešje pregledali s termovizijsko kamero ter očistili požarišče.

Ob 20.19 je na Smrečnikovi ulici v Novem mestu v gostinskem lokalu zagorel adventni venček, ki ga je občan pogasil pred prihodom gasilcev. Gasilci GRC Novo mesto so prostore pregledali in prezračili.

Izpostava Ptuj

Ob 3.20 je na Vičavi, občina Ptuj, zagorela stanovanjska hiša. Objekt velikosti 10 x 10 metrov so pogasili gasilci PGD Ptuj in Grajena.

Izpostava Trbovlje

Ob 23.10 so se na Cesti 20. julija v Zagorju ob Savi vnele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Zagorje mesto so požar pogasili, prezračili prostore, izmerili prisotnost nevarnih plinov in s termovizijsko kamero pregledali objekt.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 21.41 je na Stantetovi ulici v Velenju zagorela plastična ograja ob objektu, ki so jo pogasili gasilci PGD Velenje ter nato še pregledali okolico.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.03 so ob Ulici Bratov Židan v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili goreči zabojnik za odpadni papir.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.57 je v naselju Potok, občina Straža, gorel komunalni zabojnik. Požar so pogasili gasilci PGD Vavta vas.

 

Tehnična in druga pomoč

 

Izpostava Celje

Ob 22.33 so na Obrtni cesti v Trnovljah v občini Celje gasilci PGE Celje ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Izpostava Kranj

Ob 7.01 je na Cesti Maršala Tita na Jesenicah oseba potrebovala zdravniško pomoč. Gasilci GARS Jesenice so nudili pomoč reševalcem NMP Jesenice pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.00 so na Koseskega ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je spal mlajši otrok.

Izpostava Maribor

Ob 12.23 so na Bistrici ob Dravi v občini Ruše gasilci PGD Bistrica ob Dravi s pomočjo lestve skozi balkon vstopili v stanovanje in omogočili dostop reševalcem NMP Maribor do obolele osebe.

Ob 15.34 so v Gosposki ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor iz strehe odstranili dotrajane strešnike, ki so ogrožali mimoidoče.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.19 so gasilci PGD Murska Sobota na Lendavski ulici v Murski Soboti odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu, kjer se je nahajala onemogla oseba. Oskrbeli so jo reševalci NMP Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.08 so na Bevkovi ulici v Ajdovščini gasilci GRC Ajdovščina z vrečami obtežili in stabilizirali strešnike na strehi objekta, ki so zaradi močne burje ogrožali mimoidoče.

Ob 14.18 sta na Kidričevi ulici v Novi Gorici gasilca JZ GRD GE Nova Gorica odprla vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.15 so v naselju Gorenja Brezovica, občina Šentjernej, gasilci PGD Šentjernej s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše in omogočili reševalcem nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto dostop do onemogle osebe.

Ob 20.06 so v naselju Korenitka, občina Trebnje, gasilci PGD Trebnje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili reševalcem nujne medicinske pomoči ZD Trebnje in policiji dostop do preminule osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.22 se je na cesto v Spodnji Kapli, občina Podvelka podrlo drevo. Gasilci PGD Kapla so ga razžagali in odstranili s ceste.

Izpostava Trbovlje

Ob 23.20 se je čez cesto Hrastnik – Dol pri Hrastniku v občini Hrastnik podrlo večje drevo, ki je zaprlo cesto, pretrgalo elektro vodnike in vodnike javne razsvetljave. Gasilci PGD Hrastnik so z dežurnim CGP Kisovec razžagali in odstranili drevo, dežurni elektro podjetja je odpravil napako na električnih vodnikih, pretrgane vodnike javne razsvetljave pa bodo popravili tekom današnjega dne.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, bo v soboto bo v višjih plasteh pritekal postopno toplejši zrak, v spodnjih zračnih plasteh pa bo od vzhoda še pritekal hladen zrak.

Ob padavinah se bosta od jutra do večera predvsem na območju Notranjske in Kočevske med približno 500 in 1000 m nadmorske višine pojavljala žled in poledica. Omenjena pojava bosta zjutraj in dopoldne možna tudi v višjih legah osrednje in severovzhodne Slovenije, vendar bosta manj izrazita.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/