Skoči do osrednje vsebine

Asanacija kraja nesreče slovenskega letala na Korziki

Mineva 41 let od največje letalske nesreče slovenskega civilnega letalstva, ki se je zgodila v kraju Ajacccio na Korziki. Leta 2008 smo v sodelovanju s Slovensko vojsko izvedli asanacijo te nesreče.

1. decembra 1981 je v letalski nesreči 173 potnikov in 7 članov posadke izgubilo življenje, ko je v jutranjih urah letalo z levim krilom zadelo goro San Pietro ter strmoglavilo.

Sanacijo letalske nesreče je na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije maja leta 2008 izvedel začasni operativni sestav Civilne zaščite 60 pripadnikov, med katerimi so bili poleg pripadnikov Civilne zaščite tudi gorski reševalci, gasilci ter reševalci – pripadniki Slovenske vojske podprti s srednjim transportnim helikopterjem Slovenske vojske. Hribovito, skalnato in strmo območje sanacije na gori San Pietro je bilo na nadmorski višini med 1000 m in 1360 m, kjer je prevladovala nizka sredozemska vegetacija, veliko trnja, drevja in kač. Težki pogoji so zahtevali prisotnost le visoko psihofizično pripravljenim reševalcem s tehničnim znanjem za varno gibanje v hribovitem svetu, posebnih postopkov za varno delo pri rezanju letalskega aluminija ter varnega gibanja pri uporabi zrakoplova Slovenske vojske za dviganje in spuščanje bremen.

Pripadnikom začasnega operativnega sestava je uspelo zbrati letalske razbitine in druge ostanke nesreče, ki so jih s pomočjo helikopterja transportirati v dolino in predali pristojni službi.