Skoči do osrednje vsebine

Slavnostni koncert ob zaključku Plečnikovega leta 2022

Veleposlaništvo Republike Slovenije je 30. septembra skupaj z Uradom predsednika Češke republike in Upravo Praškega gradu organiziralo slavnostni koncert ob zaključku Plečnikovega leta 2022.

Na koncertu so nastopili Orkester Slovenskega narodnega gledališča Maribor pod vodstvom dirigenta Simona Krečiča ter štirje solisti Rebeka Lokar, Andreja Zakonjšek Krt, Martin Sušnik in Jaki Jurgec.

Vabilu na koncert se je kot častna gostja odzvala tudi ministrica za kulturo Republike Slovenije dr. Asta Vrečko, ki je v svojem nagovoru poudarila pomembno vlogo čeških umetnikov za slovensko glasbo v drugi polovici 19. in na začetku 20. stoletja: "Kako močno se je mlada slovenska glasba in umetnost nasploh v tistem času naslonila na češke moči, ponazarja zanimivo dejstvo, da je premiero »slovenske nacionalne opere« izpod peresa češkega skladatelja (Antona Foersterja) pripravil češki dirigent (Hilarion Beníšek), ocenil jo je češki kritik (Karel Hoffmeister), za nameček pa so jo uprizorili še v »češkem« gledališču, kakor so stavbo ljubljanske opere poimenovali prebivalci Ljubljane, ker sta jo zasnovala češka arhitekta (Jan Vladimír Hráský in Anton Hrubý)."

Petr Mužák, namestnik kanclerja urada predsednika Češke republike, je v svojem govoru poudaril pomen dela arhitekta Jožeta Plečnika na Praškem gradu: "Plečnikovo delo na gradu je izpolnilo pomembno nalogo. Uresničil je potrebo, da se monarhistična trdnjava spremeni v simbolni in reprezentativni sedež češke republikanske demokracije."

Namestnik češkega ministra za kulturo Ondřej Chrást je ob koncu govora poudaril pomen kulture za slovensko-češke odnose: "Ta zgodba, poleg neštetih drugih, že stoletja oblikuje češko-slovenske vezi. Veseli me, da je tudi kulturno področje v naših odnosih že dolgo na visoki ravni. Naše kulturne ustanove tradicionalno vzdržujejo zelo bogate neposredne stike, med katerimi ima pomembno mesto področje glasbe. Današnji koncert orkestra in solistov Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru je še en dokaz teh stikov."

Veleposlanica mag. Tanja Strniša se je zahvalila Uradu predsednika Češke Republike in Upravi Praškega gradu za pomoč pri izvedbi koncerta.Koncert je potekal pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in predsednika Češke republike Miloša Zemana.

Veleposlaništvo se še enkrat zahvaljuje Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije, Slovenski turistični organizaciji in vsem partnerskim podjetjem veleposlaništva ter Upravi Praškega gradu, ki so s svojo podporo prav tako prispevali k dogodku.