Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na zasedanju ministrskega sveta Organizacije za sodelovanje in varnost v Evropi

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v Lodžu na Poljskem udeležila 29. ministrskega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), na katerem so zunanji ministri razpravljali o vojni v Ukrajini in aktualnih razmerah v OVSE.

V svojem govoru na plenarnem zasedanju je ministrica Fajon obsodila vojno v Ukrajini ter kršitve zavez in načel OVSE. Zavezala se je k nadaljnji podpori Ukrajini pri soočanju s posledicami ruske agresije in na njeni poti integracije v Evropsko unijo. Hkrati je spomnila, da OVSE s svojim celovitim pristopom k varnosti, terenskimi misijami in avtonomnimi institucijami, še vedno pomembno prispeva k zmanjševanju tveganj ter spodbujanju transparentnosti in zaupanja. Pozvala je tudi k spoštovanju helsinških načel iz leta 1975. "Ne smemo dopustiti oviranja delovanja OVSE. Zato moramo zagotoviti zadostne vire za nadaljnje izpolnjevanje mandata organizacije. Slovenija – ki letos obeležuje tudi 30 let članstva v OVSE – ostaja zavezana dialogu in krepitvi zaupanja za varno prihodnost," je poudarila ministrica.

Ministrica Fajon se je udeležila tudi dogodka o skupnih ukrepih za odpravo ruske nekaznovanosti in za zagotavljanje pravic za žrtve. Poudarila je pomen vseh dosedanjih mednarodnih aktivnosti za obsodbo ruske agresije in posebej pohvalila odziv Mednarodnega kazenskega sodišča. "Slovenija bo še naprej podpirala vse napore, ki so usmerjeni v zagotavljanje odgovornosti za storjena kazniva dejanja v Ukrajini. V kratkem bomo tudi vložili intervencijo v postopku Ukrajine proti Rusiji pred Meddržavnim sodiščem v Haagu zaradi kršitev konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida," je še povedala ministrica. Hkrati se je zavzela za okrepljeno sodelovanje in usklajevanje med državami ter predstavila aktivnosti pri sprejemanju nove konvencije o vzajemni pravni pomoči in sodelovanju med državami, ki bo predstavljala pomemben korak v boju proti nekaznovanosti.

Ob robu ministrskega sveta se je ministrica Fajon srečala s predstavnico OVSE za svobodo medijev Tereso Ribeiro. V pogovoru je potrdila zavezanost Slovenije svobodi medijev in izrazila trdno podporo mandatu predstavnice OVSE za svobodo medijev.

Ministrica Fajon je opravila tudi ločena srečanja z ministri za zunanje zadeve Armenije, Kazahstana in Uzbekistana. Pogovori so bili usmerjeni v krepitev sodelovanja in dialoga s temi državami, tako dvostransko kot v okviru mednarodnih organizacij. Ministrica se je seznanila še z razmerami v Srednji Aziji in Gorskem Karabahu ter vplivom vojne v Ukrajini na te države.