Skoči do osrednje vsebine

Direktor Zoran Remic izročil igrače ukrajinskim otrokom

Direktor Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni, Zoran Remic, je danes izročil igrače ukrajinskim otrokom, ki so nastanjeni v Slavini pri Postojni. Igrače so v okviru delovne terapije izdelale zaprte osebe v zavodu Dob.

Že dalj časa je zorela namera, da bi z izdelki, ki jih ustvarjajo zaprti v največjem moškem zaporu, razveselili otroke iz ukrajinske sirotišnice Lugansk. Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij je pobudo za donacijo podala Uradu Vlade za oskrbo in integracijo migrantov ter se v nadaljevanju dogovorila za izvedbo.

Dvajset otrok s spremljevalnim osebjem, ki so zaradi vojne v Ukrajini v maju 2022 našli svoj dom v Sloveniji, je tako danes prejelo raznovrstne izdelke: ročne lutke iz filca v podobah različnih živali, ravnotežnostne kocke Dobra roka, lesene hišice za punčke, pa tudi praznične hišice iz gline in druge božične dekoracije. Vsi izdelki so nastali izpod rok zaprtih oseb v Odprtem oddelku Puščava in zaprtem dela zavoda Dob. Zaprti so se v sklopu izdelave učili novih veščin in marsikdo je odkril nove talente, predvsem pa je v izdelavo igrače vložil veliko truda in spretnosti.

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni in širše v celotni upravi želimo s tovrstnimi projekti krepiti sodelovanje z drugimi ustanovami in razvijati občutljivost do zaprtih oseb, ki lahko vračajo družbi z dobrimi dejanji. Z aktivnostmi si prizadevamo za konstruktivno preživljanje časa v zaporu in omogočamo socialno vključevanje obsojencev v življenje po prestani kazni. Otroci so današnji obisk sprejeli toplo in s hvaležnostjo ter se iskreno razveselili pisanih igrač. Srečanje je bilo po besedah direktorja čustveno, veseli pa ga predvsem, da smo lahko naredili nekaj dobrega.