Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan in državni sekretar dr. Igor Šoltes na Svetu Evrope in Evropskem sodišču za človekove pravice

Ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan in državni sekretar dr. Igor Šoltes sta obiskala Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) in Svet Evrope, v luči tridesete obletnice članstva Slovenje v Svetu Evrope, ki bo naslednje leto.
1 / 3

V torek se je ministrica srečala s predsednico ESČP Siofro O'Leary in podpredsednikom ESČP, slovenskim sodnikom dr. Markom Bošnjakom, ki sta izpostavila velik ugled Slovenije na ESČP, tako z vidika izrazito majhnega deleža pritožb proti Sloveniji v primerjavi z drugimi državami članicami, kot tudi z vidika učinkovitega izvrševanja sodb ESČP, kjer je Slovenija zgled tudi drugim državam članicam. S sogovorniki je razpravljala o pomenu doslednega spoštovanja človekovih pravic in vladavine prava ter izzivih, s katerimi se srečuje Sodišče. Strinjali so se, da je ključno preventivno delovanje tako z vidika spoštovanja Konvencije o človekovih pravicah kot z vidika intenzivnega izobraževanja o sodni praksi ESČP.

V sredo se je ministrica najprej sestala s Komisarko Sveta Evrope za človekove pravice Dunjo Mijatović, ki je izrazila zadovoljstvo ob intenzivni pripravi zakonodajnih predlogov nove vlade na področju varstva človekovih pravic, s katerimi Slovenija uresničuje priporočila različnih nadzornih mehanizmov Sveta Evrope oz. ki bodo podlaga za začetek ratifikacij nekaterih konvencij Sveta Evrope. Komisarka je posebej pozdravila tudi hitro reagiranje nove vlade v zvezi z nedopustnimi tožbenimi zahtevki za povračilo stroškov zoper mirne protestnike v času Covid epidemije ter sprejem izhodišč za pripravo normativnih rešitev v zvezi s prekrškovnimi postopki, ki so bili uvedeni na podlagi neustavnih ali nezakonitih vladnih odlokov v času epidemije.

Ministrica se je srečala še z Generalno sekretarko Sveta Evrope Marijo Pejčinović Burić, ki je uvodoma pohvalila zgledno izvrševanje sodb ESČP s strani Slovenije ter odlično delo slovenskih strokovnjakov v različnih odborih Sveta Evrope s področja pravosodja. Sogovornici sta se pogovarjali tudi o letos vzpostavljeni Hiši za otroke, ki je bila ustanovljena prav s pomočjo Sveta Evrope, in kjer Slovenija prav tako velja za eno od pionirk razvoja tega in drugih projektov za vzpostavitev celovitega sistema otrokom prijaznega pravosodja. Razpravljali sta tudi o drugih aktualnih temah, kot je na primer vpliv razvoja tehnologij umetne inteligence na človekove pravice. 

Ob robu obiska se je državni sekretar dr. Igor Šoltes sestal še z generalnim direktorjem Sveta Evrope za človekove pravice in vladavino prava Christosom Giakoumopoulosom.

Državni sekretar dr. Igor Šoltes se je sestal še z generalnim direktorjem Sveta Evrope za človekove pravice in vladavino prava Christosom Giakoumopoulosom. Obisk se je zaključil s podpisno slovesnostjo, na kateri je ministrica dr. Švarc Pipan v imenu Republike Slovenije podpisala Drugi dodatni protokol h Konvenciji Sveta Evrope o kibernetski kriminaliteti, ki bo omogočil hitrejše pridobivanje elektronskih podatkov za namene kazenskih preiskav, obenem pa zagotavlja potrebne postopkovne varovalke ter krepi pravila varstva osebnih podatkov.