Skoči do osrednje vsebine

Manipulacijske naprave v tovornih vozilih

Uslužbenci Mobilnega oddelka Finančnega urada Novo mesto so 13. novembra 2022 med opravljanjem kontrole prometa ustavili tri tovorna vozila in opravili nadzor po Zakonu o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih. Pri vseh treh vozilih so ugotovili, da imajo nameščeno manipulativno napravo, ki omogoča nepravilno delovanje zapisovalne naprave (tahografa).

Za vsa tri vozila so bile izdane odredbe za izredni pregled zapisovalne opreme v pooblaščeni delavnici za pregled tahografov. Pri pregledih je bilo ugotovljeno nepravilno delovanje tahografov, saj so bili dajalci impulzov predelani.

Opisan primer je le eden izmed odkritih načinov manipulacije s tahografi. Gre za primere najhujših kršitev, pri čemer se uporabljajo nedovoljene naprave ali predelane posamezne komponente tahografov, ki omogočajo nepravilno delovanje tahografov. Tako  tahografi kažejo, da voznik počiva, čeprav dejansko vozi. Preutrujeni vozniki, ki ne opravijo zakonsko predpisanega počitka,  predstavljajo veliko grožnjo glede varnosti vsem udeležencem v cestnem prometu.

Odkrivanje tovrstnih kršitev je zelo kompleksno, saj zahteva specifična znanja in poglobljen pristop. Pojavljajo se namreč vedno nove oblike manipulacij in skrita mesta, kjer so manipulacijske naprave nameščene.

Manipulativne naprave, ki omogočajo nepravilno delovanje zapisovalne naprave (tahografa).

Manipulacija tahografov | Avtor: Finančna uprava

1 / 2