Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Žbogar nagovoril udeležence Sveta Mednarodne organizacije za migracije

Državni sekretar Samuel Žbogar je preko avdio-video povezave nagovoril udeležence visokega panela na zasedanju Sveta Mednarodne organizacije za migracije. Letošnja tema je prepletanje podnebnih sprememb, prehranske varnosti, migracij in mobilnosti.
Državni sekretar Žbogar med nagovorom - projekcija njegove fotografije an ekranu

Državni sekretar Žbogar nagovoril udeležence Sveta Mednarodne organizacije za migracije | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Državni sekretar Žbogar je poudaril, da mora mednarodna skupnost storiti več na področju boja proti podnebnim spremembam in krepitve podnebne odpornosti. Zdravo okolje je človekova pravica, njeno spoštovanje je ključno za preprečevanje preseljevanja zaradi podnebnih sprememb. Slovenija je v zadnjih letih povečala humanitarno in finančno pomoč najbolj ogroženim državam, podvojila sredstva v pomoč podnebno najbolj ranljivim državam ter potrojila prispevke za prehransko varnost.

Slovenija bo v primeru izvolitve za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov namenila veliko pozornost vprašanju povezovanja podnebnih sprememb s človekovo varnostjo in mirom.