Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. novembra 2022.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.16 si je pri naselju Predmeja, občina Ajdovščina, pri delu v gozdu delavec poškodoval nogo. Reševalci GRS Tolmin - skupina Ajdovščina so poškodovanega gozdarja na kraju oskrbeli in z vrvno tehniko spustili do reševalnega vozila, kjer so ga v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem NMP.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.44 sta na Špeglovi ulici v Velenju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in nudili pomoč ponesrečeni osebi do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.54 so na regionalni cesti Krtina–Moravče, občina Moravče, trčila tri osebna vozila. Gasilci CZR Domžale, Krašce in Vrhpolje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorje na vozilih ter posuli iztekle motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.42 je na cesti med Čezsočo in Logom Čezsoškim v občini Bovec zaradi poledenelega cestišča voznik kombiniranega vozila zapeljal z vozišča, vozilo pa se je prevrnilo na streho. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, z avtodvigalom dvignili vozilo in ga postavili nazaj na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 17.48 je v naselju Modrej v občini Tolmin osebno vozilo trčilo v parkirano vozilo. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ptuj

Ob 9.05 se je v naselju Njiverce, občina Kidričevo, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili nazaj na kolesa in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 15.26 so se v Malih Braslovčah, občina Braslovče, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Braslovče so pogasili goreče saje ter očistili in pregledali dimnik. Na kraju je bil prisoten tudi dimnikar.

Ob 16.41 je v naselju Bočna, občina Gornji Grad, zagorela montažna stena za kaminom v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Bočna, Gornji Grad in Nova Štifta so odprli del montažne stene, pogasili požar in objekt pregledali s termovizijsko kamero. Gasilci so stanovalcem odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.44 so se v naselju Rovtarske Žibrše v občini Logatec vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Rovte in Medvedje Brdo so požar pogasili, pregledali dimnik s termovizijsko kamero in odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 17.45 je na Domžalski cesti v Kamniku gorelo v trgovskem centru. Varnostnica je omejila požar, ki je zajel papirnate brisače v toaletnem prostoru pred prihodom gasilcev PGD Kamnik in Duplica. Gasilci so nato dokončno pogasili požar, iz objekta evakuirali zaposlene in obiskovalce, prezračili prostore ter preventivno pregledali še sosednje lokale. Varnostnici, ki je bila prekomerno izpostavljena dimu so gasilci nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Ob 23.54 je ob Bistriški ulici v Ljubljani zaradi pregrete dimniške tuljave gorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana - Trnovo so požar pogasili, delno odkrili ostrešje v velikosti okoli 60 kvadratnih metrov in zasilno prekrili odprti del ostrešja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.41 je v naselju Črnci, občina Apače, zagorelo v mešalnici podjetja. Gasilci PGD Apače in Gornja Radgona so požar na mlinu pogasili, odstranili tleči material in prezračili objekt.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.48 so v Dolenji Trebuši, občina Tolmin, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Dolenja Trebuša.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 4.20 je ob železniški postaji Stegne, občina Ljubljana, zagorela električna omarica. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje.

Ob 19.11 so v Koprski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili tleče drevo in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 8.31 so v Predosljah, občina Kranj, gradbeni delavci pri prekopu dvorišča pretrgali slepi odsek plinovoda. Gasilci GARS Kranj so iz treh sosednjih hiš evakuirali prebivalce, zaprli dva plinovodna ventila na obeh straneh ulice in izmerili morebitno koncentracijo plina v bližini dogodka. Gasilci z meritvami niso zaznali povišane koncentracije, zato so se stanovalci lahko vrnili nazaj v stanovanja. Na kraju je bila prisotna policija in uslužbenci podjetja Domplan.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 12.54 je v Zoisovi ulici v Kranju v večstanovanjskem objektu zaradi poškodovanega ventila voda poplavila stanovanje. Lastnik je zaprl ventil za vodo pred prihodom gasilcev GARS Kranj, ki so posesali izteklo vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.26 so na Ulici bratov Učakar v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in tako omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 18.25 je v naselju Zgornja Voličina, občina Lenart, zaradi napake na inštalaciji centralne kurjave voda poplavila kletne prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Voličina so iz prostorov prečrpali okoli tri kubične metre vode in sanirali poplavljeno klet.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.16 so na cesti Jagršče–Straža v bližini naselja Straža, občina Cerkno, gasilci PGD Cerkno nudili pomoč invalidni osebi pri menjavi poškodovane pnevmatike na osebnem vozilu.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje bodo do četrtka popoldne najmočnejši sunki burje v Vipavski dolini lahko dosegali hitrost okoli 100 km/h.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/