Skoči do osrednje vsebine

Vladna ponudba po pogajanjih ostaja na mizi

Vladna stran in reprezentativni sindikati zdravnikov in zobozdravnikov so danes nadaljevali s pogajanji, ki so se po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana zaključila brez jasnega epiloga.

»Vlada razume zdravstvo kot celoto, težave pa želi reševati sistemsko«, je dejal in pojasnil, da bi po vladnem predlogu plače dvigovali selektivno. Vladni predlog predvideva dvig plač za skupno pet razredov za vse zdravnike do skupine zdravnikov v 57. plačnem razredu. Tem je vlada ponudila odpravo plačnega stropa s 1. aprilom 2023, en razred več – kar je že bilo dogovorjeno – ter še dodatni razred, skupno torej dva plačna razreda povišanja. Toda sindikat Fides se danes z vladnim predlogom ni strinjal.

Ministrica za javno upravo sanja Ajanović Hovnik je pojasnila, da »samo plače v zdravstvu ne pomenijo, da bomo postavili pacienta v ospredje in da bo javno zdravstvo bolj dostopno. Pomeni zgolj, kako izravnati plače na tak način, da lahko v miru pripravimo sistemske spremembe, ki so že pričakovane in napovedane. Na mizi imajo zvišanje plač, predlagamo dvig od dva do pet plačnih razredov. Ves čas govorimo, da želimo v ospredje postaviti mlade zdravnike, in ponudba naslavlja prav nje.« Kot je dejala, bi v letu 2023 to pomenilo dobrih 45 milijonov evrov. V letu 24 pa 60 milijonov evrov.

»Vlada se zaveda, da ne moremo odpraviti plačnih nesorazmerij, ta ponudba pa ostaja na mizi. Bomo videli, kako se bodo jutri na ta predlog odzvali preostali sindikati. Jutri se bodo zaključila pogajanja s sindikati zdravstva in socialnega varstva. Ponudbo puščamo na mizi, govorimo o poskusu uravnoteženja za leto 2023. Ponujamo roko, da gremo solidarno skozi leto 2023« in dodal, da: »ne govorimo o dvigu plač, ampak o poskusu uravnoteženja za leto 2023, sindikatom ponujamo roko, da oblikujemo stavkovno zavezo do Fidesa, steber zdravstva do 1. aprila in enega do 30. junija ter da gre vse to v zakonodajni postopek. Vlada je namreč jasno dala vedeti, da želijo od 1. januarja 2024 imeti drugačno zdravstvo, zdravstvo kot sistem, drugačen plačni sistem in del reform, ki se bodo implementirale s 1. januarjem 2023, « je zaključil minister.

Sicer je po besedah ministrice Ajanovič Hovnik in ministra Bešič Loredana stavka nesprejemljiva. Ponudba vlade je po njunih besedah maksimalna, tudi v luči ostalih zaposlenih v javnem sektorju.

Jutri se bodo nadaljevala pogajanja s sindikati zdravstva in sindikalnega varstva.