Skoči do osrednje vsebine

Vlada napovedala izgradnjo Narodne in univerzitetne knjižnice II do konca leta 2026

Premier dr. Robert Golob in minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič sta ob obisku Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) napovedala, da so tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja za projekt NUK II in da se bo gradnja začela prihodnje leto. Vrednost projekta, ki naj bi bil končan leta 2026, je ocenjena na 102 milijona evrov. Obiska se je udeležil tudi državni sekretar Matevž Čelik.
Predstavniki vlade ter Narodne in univerzitetne knjižnice

Vladni obisk v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani | Avtor: Jure Makovec/STA

1 / 3

Državni sekretar Matevž Vidmar Čelik je ob naznanitvi te prepotrebne gradnje povedal: "V zgodovini so knjižnice vedno imele progresivno vlogo. Bile so tihi nosilci družbenih sprememb. In to vlogo imajo tudi danes. Lahko smo ponosni, da kot narod vlagamo v knjižnice. Gre za zgradbe, ki so tudi kot arhitektura obeležile našo zgodovino. Na prvem mestu seveda NUK, ki so jo po Plečnikovih načrtih postavljali v času svetovne gospodarske krize v tridesetih letih pa vse do samostojne Slovenije. Nove stavbe splošnih knjižnic po vsej Sloveniji so tiste, ki najbolj nazorno pričajo o tem, v kaj je država vlagala javna sredstva. Tudi zato je projekt izgradnje drugega NUK tako pomemben.

Knjižnice so tudi široko dostopni, vsem odprti javni prostori. To so prostori, okrog katerih raste, se krepi in razvija skupnost, z izmenjavo znanja in skozi dialog. Zato imajo knjižnice moč povezovati in graditi prihodnost skupnosti. In verjamem, da bo tudi nova univerzitetna knjižnica tista, ki bo povezala Slovence.

Obenem pa knjižnice že dolgo niso več samo knjižnice. Danes sprejemajo mnoge nove funkcije in širijo svoje poslanstvo. Danes so knjižnice fuzija knjižnih polic in svetovnega spleta. Najbolj uspešno in celostno med vsemi kulturnimi institucijami povezujejo fizični in digitalni svet. Državljanom zagotavljajo zanesljive storitve in prispevajo k njihovi boljši informacijski pismenosti."