Skoči do osrednje vsebine

Obisk tujih obrambnih atašejev

V prostorih Generalštaba Slovenske vojske (GŠSV) potekalo redno letno srečanje tujih obrambnih atašejev, akreditiranih v Republiki Sloveniji.

Goste je najprej nagovoril pomočnik načelnika GŠSV brigadir Milan Žurman, ki je poleg trenutnih in prihodnjih izzivov posebej izpostavil  pomoč, ki so nam jo oborožene sile Slovaške, Srbije, Madžarske, Romunije in Hrvaške nudile v času gašenja požara na Krasu letos poleti, in se jim zanjo tudi zahvalil.

V nadaljevanju srečanja je načelnik Oddelka za vojaške politike polkovnik Samo Zanoškar predstavil poslanstvo in naloge Slovenske vojske, njeno sodelovanje v mednarodnih operacijah in misijah ter ključne razvojne dokumente in težiščne aktivnosti s področja mednarodnega sodelovanja v letošnjem in naslednjem letu.

Načelnik Sektorja za razvoj in opremljanje polkovnik Leon Holc je atašejem predstavil normativne podlage za modernizacijo Slovenske vojske, načrtovane finančne vire, predvidene projekte modernizacije in razvoj zmogljivosti v letih 2022 – 2026.     

Skupinska fotografija obrambnih atašejev pred stavbo Ministrstva za obrambo.

Obrambni atašeji. | Avtor: Tadej Krese