Skoči do osrednje vsebine

Konferenca stalnega odbora za kataster pri Evropski uniji

V glavnem mestu Češke republike, ki trenutno predseduje Evropski uniji - Pragi, je 22. in 23. novembra 2022 potekala Skupna konferenca stalnega odbora za kataster pri Evropski uniji (angleško Permanent Committee for Cadastre – PCC) in skupine za kataster in zemljiške knjige - CLR KEN, ki deluje pri EuroGeographicsu.

Glavne teme so bile:

  • Prispevek katastra/ov pri razvoju infrastrukture. Predstavniki iz države gostiteljice, Švice, Švedske in Turčije so podali prizadevanja katastrskih organizacij svojih držav pri vzpostavitvi in vzdrževanju nepremičninskih evidenc. V tem sklopu je sodelovala tudi Slovenija – Geodetska uprava s predstavitvijo Zbirnega katastra gospodarske javne infrastrukture in prenove le-tega v okviru programa projektov eProstor.
  • Okoljevarstveni cilji in vloge katastrskih organizacij. Predstavniki iz države gostiteljice, Španije, Avstrije, Finske in Portugalske so predstavili okoljevarstvene projekte in evidence, ki jih v povezavi s katastrom izvajajo oziroma vodijo.
  • Varovanje podatkov – odprtost podatkov in varnostna vprašanja – elektronska identiteta kot orodje? Predstavniki iz države gostiteljice, Slovaške, Belgije, Nizozemske in Grčije so podali načine, s katerimi se v njihovih državah dostopa do katastrskih (in drugih) podatkov.

Konferenca je potekala na hibridni način – v živo in preko spleta; na slednji način se je oglasil tudi predstavnik ukrajinske katastrske organizacije (angleško StateGeoCadastre) s prispevkom o funkcioniranju in dostopnosti podatkov njihovih nepremičninskih evidenc ter načinu dela organizacije v času ruske agresije na Ukrajino. V zaključnem delu konference je bilo podano tudi polletno poročilo o novostih evropskega sveta inženirjev geodezije (angleško Council of European Geodetic Surveyors – CLGE), projektov, partnerskih organizacij, izvedena pa je bila tudi »predaja štafete« Švedski – državi, ki s koncem leta 2022 prevzema predsedovanje Evropski uniji in bo poskrbela za naslednje skupnos srečanje PCC in EuroGeographicsa.