Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Trbič nagovoril udeležence letošnjega Foruma prostovoljstva

V Ljubljani poteka Forum prostovoljstva 2022, ki ga ob mednarodnem tednu prostovoljstva in evropskem letu mladih pripravlja Slovenska filantropija. Dogodka na temo vključenosti in raznolikosti mladih prostovoljcev se udeležujejo predstavniki nevladnih organizacij, prostovoljci in mednarodni partnerji. Udeleženke in udeležence je nagovoril državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo Jure Trbič.
Državni sekretar Jure Trbič stoji za govornico in nagovarja zbrane udeležence na Forumu prostovoljstva.

Državni sekretar Jure Trbič na forumu prostovoljstva | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Na forumu predstavljajo slovenske in mednarodne prakse s področja prostovoljskega dela ter mladinskih projektov. Pomemben del foruma bo tudi razmislek o osamljenosti mladih, ki se je kot problem večjih razsežnosti pokazal v času epidemije koronavirusa, in iskanje možnosti za premagovanje teh stisk  z vključevanjem v prostovoljsko delo.

»Na ministrstvu se zavedamo pomena in vloge prostovoljstva v družbi. Prizadevamo si za sistematično spodbujanje prostovoljstva, zagotavljanje podpore delovanju prostovoljskih organizacij ter prepoznavanju prostovoljstva kot vrednote na nacionalni ravni z vsakoletno podelitvijo državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva. Ravno z namenom spodbujanja organiziranega prostovoljstva ter širjenja prostovoljstva med mladimi na ministrstvu subvencioniramo trajnostno naravnana delovna mesta za mentorje in koordinatorje prostovoljstva v prostovoljskih organizacijah,« je v nagovoru poudaril državni sekretar Trbič.

Ministrstvo za javno upravo je zaradi zavedanja pomena prostovoljstva v letu 2011 pripravilo Zakon o prostovoljstvu, ki je področje prvič normativno uredil. Z zakonom se je uredilo širše področje družbeno koristnega dela posameznika in prostovoljskih organizacij, ki s svojimi aktivnostmi, znanjem in izkušnjami pomembno prispevajo k dvigu življenjske rasti posameznikov in celotne družbe. Glavni cilj zakona je zagotavljanje pregleda nad stanjem organiziranega prostovoljstva in razmerji, ki pri organiziranju in izvajanju prostovoljstva nastajajo.

Včeraj se je sestal tudi Svet Vlade Republike Slovenije za spodbujanje razvoja prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij, na katerem so članice in člani med drugim razpravljali o dveh novih, ločenih strategijah: Strategiji razvoja nevladnih organizacij in Strategiji razvoja prostovoljstva. Obe strategiji se pripravljata za obdobje med letoma 2024 in 2028.