Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. novembra 2022.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 13.20 je prišlo pri Jelendolu v občini Tržič do nesreče pri delu v gozdu. Reševalci GRS Tržič in NMP Tržič so ponesrečenca s poškodovano nogo oskrbeli, helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP pa je poškodovanca prepeljal v SB Jesenice.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.30 je na regionalni cesti Rogaška Slatina–Rogatec v kraju Rjavica, občina Rogaška Slatina, voznik osebnega vozila izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste v obcestni jarek, kjer se je prevrnjeno vozilo zaustavilo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom iz vozila rešili dve osebi in vozilo izvlekli na cestišče. Reševalci NMP so na kraju dogodka oskrbeli poškodovani osebi.

Izpostava Koper

Ob 9.40 se je na Jadranski cesti v Ankaranu voznik z osebnim vozilom zaletel v kovinski količek na parkirišču in nato še v parkirano vozilo in bližnje drevo. Gasilci GB Koper so preventivno zalili motorni del vozila, iz katerega se je kadilo, stabilizirali vozilo, odklopili akumulator in pregledali vozilo s termovizijsko kamero. Voznika je oskrbel zdravnik.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.59 se je na Podutiški cesti v Ljubljani voznica osebnega zaletela v semafor. Poleg reševalcev in policije so posredovali tudi gasilci GB Ljubljana, ki so nudili pomoč reševalcem NMP, zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in posuli iztekle motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 16.37 sta pri naselju Unec, občina Cerknica, v križišču izvoza iz avtoceste na lokalno cesto trčili osebni vozili. Gasilci PGD Cerknica so razsvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih, nudili pomoč policiji ter očistili razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Cerknica so na kraju oskrbeli poškodovani osebi in ju prepeljali na urgenco ZD Cerknica.

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 16.58 je na železniškem prehodu na Litostrojski cesti v Ljubljani vlak zbil pešca. Poleg reševalcev in policije so posredovali tudi gasilci GB Ljubljana, ki so nudili pomoč reševalcem pri reanimaciji. Poškodovanec je na kraju podlegel poškodbam.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 16.02 je v naselju Podgorje ob Sevnični, občina Sevnica, okvara na električni napeljavi povzročila pregrevanje peči. Gasilci PGD Zabukovje so peč ohladili, pregledali okolico peči in dimnika ter prezračili prostore. Prisoten je bil tudi dežurni električar Elektra Celje.

Izpostava Kranj

Ob 16.41 je v jeklarni na Cesti Borisa Kidriča na Jesenicah tlel železov prah. Požar so pogasili gasilci GARS Jesenice.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 21.30 je v Lokah v Tuhinju, občina Kamnik, gorel kup listja in smeti ob objektu. Gasilci PGD Srednja vas so požar pogasili. Materialna škoda ni nastala.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 20.17 so na Kajuhovi ulici v Celju v večstanovanjski stavbi zaznali vonj po dimu. Gasilci PGE Celje so objekt pregledali, izmerili koncentracijo plinov z detektorjem in ugotovili, da so se zaradi kurjenja v peči prižgale saje v enem izmed dimnikov. Ob prihodu gasilcev so saje že ugasnile. Gasilci so dimnik pregledali z termovizijsko kamero in odredili prepoved kurjenja do pregleda dimnika.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 19.29 je na Cesti Cirila Kosmača v Ljubljani izteklo motorno olje iz osebnega vozila. Gasilci GB Ljubljana in PGD Tacen so onesnaženo površino sanirali.

Izpostava Ptuj

Ob 16.36 so v poslovnem objektu na Ormoški cesti na Ptuju zaposleni zaznali intenziven vonj po bencinu. Gasilci PGD Ptuj in delavci KP Ptuj so v prostorih zatesnili kanalizacijske odtoke in pregledali javno kanalizacijsko omrežje v dolžini 500 metrov, vendar vzroka onesnaženja niso odkrili.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 11.10 je pri naselju Ribnica, občina Brežice, krajan v gozdu našel NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so na kraju varno uničili 70 kosov pehotnega streliva in pet ročnih bomb italijanske, avstrijske in jugoslovanske izdelave iz obdobja 1. in 2. svetovne vojne.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.30 je krajan v naselju Robič, občina Kobarid, našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila topovsko granato kalibra 150 mm, mase 34,7 kg avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 13.41 sta ob strugi reke Idrijce v Idriji pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja primerno uskladiščila.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 14.05 so na Pomorski šoli v Portorožu v občini Piran gasilci GB Koper s pomočjo stikalne lestve odstranili odlomljeno vejo, ki je predstavljala nevarnost za mimoidoče.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.09 se je v Murnovi ulici v Mengšu kadilo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Mengeš, Topole in Loka pri Mengšu so na kraju ugotovili, da je prišlo do poškodbe na varnostnem ventilu na zalogovniku vode. Objekt so pregledali in prezračili kletne prostore hiše.

Ob 16.56 so na Ljubljanski cesti v Ivančni Gorici gasilci PGD Ivančna Gorica odprli vrata stanovanja, nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP ter pomagali pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Ob 18.54 so v ulici Na Jami v Ljubljani gasilci GB Ljubljana iz talnega jaška v večstanovanjski stavbi črpali vodo, ki je iztekala iz ene od vertikal v objektu. Gasilci so dovod vode zaprli, danes v jutranjih urah pa ga bodo ponovno odprli in ponovili črpanje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.02 se je v naselju Lomanoše v občini Gornja Radgona otrok zaklenil v stanovanjsko hišo, v katero je gasilec PGD Gornja Radgona s tehničnim posegom vstopil skozi priprto okno in odklenil vhodna vrata.

Izpostava Postojna

Ob 6.02 so v Sežani gasilci ZGRS Sežana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz gozda do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.21 so v naselju Mislinjska Dobrava v občini Slovenj Gradec gasilci PGD Golavabuka zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/