Skoči do osrednje vsebine

Ne kupujmo zato, da zavržemo

V času množičnih obdarovanj naj naša darila odražajo odgovoren odnos do soljudi in okolja. Lahko podarimo izkušnjo ali storitev namesto materialnega darila?

Skrbno načrtujmo nakup hrane. Vsak prebivalec Slovenije jo v povprečju zavrže 68 kg na leto.

Izbirajmo prehranske in druge izdelke, ki zanje lahko uporabimo svojo embalažo. V Sloveniji povzročimo okoli 248.000 ton odpadne embalaže na leto, kar preračunano na prebivalca znaša 118 kg.

Uporabimo svojo vrečko, uporabljajmo ekološka čistila, rabljeno pohištvo odpeljimo v centre ponovne uporabe. Kupujmo izdelke, ki se jih da reciklirati, ali so narejeni iz recikliranega materiala.

Ne zavrzimo oblačil saj se jih da predelati, izmenjati ali oddati v prodajalne z izdelki iz druge roke. 90 % odpadnega tekstila je možno reciklirati.

Globalni okoljski izzivi, s katerimi se srečujemo, so večinoma posledica človekovega čezmernega izkoriščanja naravnih virov, vključno s (fosilnimi) gorivi, minerali, vodo, tlemi in biotsko raznovrstnostjo.

V Slovenijo uvozimo okoli 22 milijonov ton snovi na leto v obliki surovin, polproizvodov in končnih proizvodov. Med njimi so za naše gospodarstvo nepogrešljive kovinske rude in fosilne energetske surovine.

V Sloveniji porabimo okoli 28 milijonov ton snovi (kovinske rude, nekovinski minerali, fosilne energetske surovine ter biomasa) in povzročimo okoli 9 milijonov ton vseh odpadkov na leto.

Številni viri se uporabljajo le kratkotrajno, ali pa so za gospodarstvo izgubljeni, saj se vseh izdelkov še ne da v celoti reciklirati, narašča pa tudi izvoz odpadkov v tujino v postopek končne predelave. V letu 2021 smo izvozili nekaj več kot 1,2 milijona ton odpadkov, kar je 10 % več kot leto prej.  

Vsak prebivalec Slovenije proizvede več kot pol tone komunalnih odpadkov na leto; med njimi so tudi nevarni odpadki. Okoli 70 % nastalih komunalnih odpadkov se v Sloveniji zbere ločeno, reciklira pa se manj kot 60 % v Sloveniji nastalih komunalnih odpadkov.

Ravnanju z viri in odpadki smo v Poročilu o okolju v Sloveniji 2022  - od strani 170 do strani 185 - namenili posebno poglavje.

Slikovni povzetek količin virov, njihove porabe in količine odpadkov

Količine virov, poraba in odpadki | Avtor: Agencija za okolje