Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec v Kijevu izrazil podporo in solidarnost Slovenije Ukrajini

Minister za obrambo Marjan Šarec je danes z delegacijo na povabilo ukrajinskega ministra za obrambo Oleksija Reznikova obiskal Ukrajino.

Na pogovorih med obema delegacijama so bile predstavljene trenutne razmere na bojiščih in zelo težak položaj po zadnjih sistematičnih uničevanjih ukrajinske kritične infrastrukture s strani Rusije, kar je zelo otežilo življenjske razmere ukrajinskim prebivalcem v večjem delu države. Po mnenju ukrajinskih oblasti je pomoč Slovenije cenjena, donirana oprema je pomagala k uspešni obrambi države. Ukrajinski minister se je ministru Šarcu zahvalil za izkazano podporo v okviru obiska Ukrajine ter tudi za vso dosedanjo podporo na politični, humanitarni, materialni in vojaški ravni, ki Slovenijo postavlja visoko na lestvici podpornikov Ukrajine. Še posebej je minister Reznikov izpostavil pomen tega obiska in tako izkazane solidarnosti v trenutku, ko je Ukrajina tik pred zimo izpostavljena silovitim napadom na energetske in druge sisteme kritične infrastrukture, od katerih je odvisno tudi, kako civilno prebivalstvo živi. 

Minister Šarec je ukrajinskemu kolegu Reznikovemu prenesel izraz podpore Republike Slovenije Ukrajini v njenem boju za osvoboditev države in vzpostavitev suverenosti. Posebej je poudaril pomen samoobrambnega boja ukrajinskega naroda, ki je že devet mesecev soočen z brutalno vojno, ki jo je sprožila Rusija. Vlada Republike Slovenije je v zadnjih tednih ostro obsodila rusko agresijo na Ukrajino, še posebej sistematične napade agresorja na civilno prebivalstvo in uničevanje pomembne kritične infrastrukture. Slovenska vlada je že pozvala Rusijo, da s takim delovanjem nemudoma preneha, in hkrati obljubila pomoč Ukrajini pri obnovi uničene pomembne infrastrukture, je še povedal minister Šarec. Ukrajinskega obrambnega ministra je minister Šarec seznanil tudi z odločitvijo slovenske vlade, da se skladno z večinskim mnenjem in stališči držav članic Evropske unije z vložitvijo intervencije Republika Slovenija pridruži postopku Ukrajine proti Ruski federaciji zaradi kršitev Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida pred Meddržavnim sodiščem v Haagu.

Kot je poudaril Minister Šarec, je Slovenija od začetka vojne ves čas pomagala Ukrajini, in sicer s humanitarno pomočjo in opremo za razminiranje ter z oskrbo in pomočjo ukrajinskim beguncem, ki so se pred vojno zatekli v Slovenijo, pa tudi z vojaško pomočjo, med drugim z donacijami 35 oklepnih pehotno amfibijskih vozil in 28 tankov M-55S. Slovenija bo tudi v prihodnje pomagala Ukrajini na več področjih, je še zagotovil Minister Šarec.

Minister Šarec je ukrajinskemu kolegu povedal, da v Sloveniji teče postopek pridružitve k novi misiji EUMAM Ukrajina (angleško European Union Assistance Mission Ukraine – EUMAM). Namero o sodelovanju do 30 slovenskih pripadnikov na misiji Evropske unije za vojaško pomoč v podporo Ukrajini z možnostjo rotacij je Vlada RS sprejela na svoji zadnji seji. Pripadniki Slovenske vojske s poudarkom na specialistih z različnih področij in civilni funkcionalni strokovnjaki bodo sodelovali pri izvajanju individualnih, kolektivnih ali specializiranih usposabljanj pripadnikov ukrajinskih oboroženih sil na ozemlju držav članic Evropske unije in pri izvajanju poveljniško-štabnih nalog misije, je še pojasnil minister.

“Z ukrajinskim obrambnim ministrom sva se pogovarjala tudi o slovenski pomoči Ukrajini. Ukrajinci našo pomoč – tako vojaško kot nevojaško – zelo cenijo. Pogovarjali smo se, da bi Slovenija lahko na našem ozemlju pomagala pri oskrbi ranjencev, tudi civilnih. Pogovori v to smer že tečejo, nadaljevali bomo s pomočjo in sodelovanjem. Pogovori so bili usmerjeni tudi v prihodnost, v čas po vojni," je po srečanju z ukrajinskim ministrom izpostavil minister Šarec. 

Minister Šarec si je v okviru obiska ogledal razmere v Irpinu, kjer so vidne posledice ruske agresije in napadov na kritično infrastrukturo. “Tukaj se je res odvijala težka terenska borba, uničenje je zelo veliko. Materialno škodo bodo lahko obnovili, nihče pa ne more povrniti človeških življenj,” je po obisku Irpina povedal minister Šarec. “Gre za vojno proti civilnemu prebivalstvu, čemur smo z uničevanjem kritične infrastrukture priča še danes. Pred prebivalci Ukrajine je težka zima.” Slovenija bo tudi v prihodnje dejavna pri zagotavljanju pomoči, je bil jasen minister Šarec. 

Po videnem je še posebno pomembna humanitarna in materialna pomoč za ogrožene prebivalce, pa tudi vojaška pomoč tako Evropske unije kot drugih zavezniških držav.