Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. novembra 2022.

Potresi

Izpostava Novo mesto

Ob 3.59 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,0 v bližini Obrežja, 99 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Posavja. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Ob 19.49 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,0 v bližini Dolenjskih Toplic, 60 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci širše okolice Novega mesta. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 13.20 se je na Rudnem Polju, občina Bohinj, pri sankanju poškodoval otrok. Gorski reševalci GRS Bohinj so poškodovanega otroka na kraju oskrbeli in nudili pomoč reševalcem NMP Bled pri prenosu do reševalnega vozila.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 15.20 je v Zgornji Sorici, na Roteku, občina Železniki, nenadoma obolel voznik osebnega vozila. Z oživljanjem so takoj pričeli mimoidoči in nato nadaljevali gasilci PGD Sorica do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 3.33 se je na območju Savske Loke v Kranju pričela iskalna akcija pogrešane osebe, v kateri so sodelovali gasilci GARS Kranj, PGD Breg ob Savi, Mavčiče, Bitnje, vodniki reševalnih psov za iskanje pogrešanih oseb KZS - SIP skupina 4, ZRPS Gorenjska, vodniki reševalnih psov GRZS, reševalci PRS Kranj, gorski reševalci GRS Kranj, Kamnik in Ljubljana ter ekipa Infokom CZ Škofja Loka, ki je omogočila iskanje s pomočjo drona. Oseba je bila najdena.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 0.53 se je na Kletni ulici v Slovenskih Konjicah osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali in osvetlili kraj dogodka, odklopili akumulator, postavili vozilo nazaj na kolesa, posuli razlite motorne tekočine, očistili vozišče in nudili pomoč delavcem avtovleke pri nalaganju vozila.

Izpostava Postojna

Ob 15.11 sta v naselju Stari trg pri Ložu v občini Loška dolina trčili osebni vozili. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, sanirali razlite tekočine ter nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa. Reševalci NMP Cerknica so eno poškodovano osebo oskrbeli in odpeljali na nadaljnje zdravljenje.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.28 je na Vojkovi cesti v Ljubljani pri čiščenju štedilnika v skupni kuhinji večstanovanjske stavbe prišlo do kratkega stika, zaradi česar je začelo smrdeti po zažganem. Gasilci GB Ljubljana so štedilnik izklopili iz omrežja in ga preventivno pregledali. Do požara ni prišlo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.15 je v ulici Pod vinogradi v Solkanu, občina Nova Gorica, zaradi domnevne napake na električni inštalaciji, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Gorica so požar omejili in pogasili, opravili pregled s termovizijsko kamero ter prezračili in očistili prostor.

Izpostava Trbovlje

Ob 1.02 se je na Cesti Borisa Kidriča v Zagorju ob Savi zaradi pozabljene hrane na štedilniku kadilo iz stanovanja večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Zagorje–mesto so prebudili stanovalca, pogasili požar in prezračili stanovanje.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 14.01 so na Trubarjevi ulici v Celju zaznali vonj po plinu. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in izvedli meritve plinov, katere niso pokazale povišanih vrednosti.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.39 so na območju požarišča pri naselju Lokvica, občina Miren - Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske in Gorenjsko-Ljubljanske regije odstranili in do uničenja v skladišče shranili 34 kosov nevarnih najdb, skupne mase 59,27 kilograma, avstrijske, italijanske in francoske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.27 so v kraju Arja vas, občina Žalec, gasilci PGD Žalec s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše.

Ob 14.52 so v naselju Jagnjenica v občini Radeče gasilci PGD Jagnjenica očistili prepust za meteorno vodo.

Izpostava Kranj

Ob 3.48 je na Cankarjevi ulici v Radovljici v stanovanju večstanovanjskega objekta iz poškodovanega radiatorja iztekala voda. Gasilci PGD Radovljica so zaprli oba ventila in tako preprečili nadaljnje iztekanje.

Ob 14.35 so v Mlekarski ulici v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP Kranj ter policistom PU Kranj do preminule osebe.

Ob 18.58 se je v stanovanjskem objektu na Cesti Maršala Tita na Jesenicah pokvarilo dvigalo. Gasilci GARS Jesenice so s tehničnim posegom rešili ujete osebe, dvigalo odklopili iz obratovanja in obvestili pristojni servis.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.30 je na ulici Na jami v Ljubljani v kleti večstanovanjskega stanovanja iztekala vode zaradi poškodovane vodovodne cevi. Gasilci GB Ljubljana so zaprli glavni ventil, s potopno črpalko prečrpali vodo iz jaškov in posesali vodo iz zalitih kletnih prostorov.

Izpostava Maribor

Ob 15.36 sta se v Ljubljanski ulici v Mariboru v stanovanje zaklenila dva otroka. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in materi omogočili dostop do otrok.

Ob 18.23 so v ulici Ob ribniku v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje in tako omogočili reševalcem dostop do onemogle osebe, kateri so jo oskrbeli in z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.45 sta v ulici Mestni trg v Idriji gasilca PGD Idrija s tehničnim posegom odprla vhodna vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu.

Ob 14.15 sta v naselju Branik, občina Nova Gorica, gasilca JZ GRD GE Nova Gorica s površine reke Branice odstranila vpojna sredstva, ki so bila zaradi manjšega razlitja kurilnega olja nameščena dne 26.11.2022.

Ob 22.15 so v Solkanu, občina Nova Gorica, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica s tehničnim posegom na vozišče izvlekli osebno vozilo, ki je nasedlo na vodomerni jašek.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/