Skoči do osrednje vsebine

Volivke in volivci na referendumu potrdili novelo Zakona o Radioteleviziji Slovenije

"Ljudje so odločno pokazali, da si želijo umika strankarske politike iz naše največje medijske in kulturne ustanove, ki mora biti neodvisna in avtonomna," je v prvem odzivu ob še neuradnem izidu referenduma o noveli Zakona o Radioteleviziji Slovenija povedala ministrica dr. Asta Vrečko.
Ministrica za kulturo ter minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko ter minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec | Avtor: Nebojša Tejić/STA

1 / 2

Ob tem je ministrica dr. Asta Vrečko še dodala: "To je vlada obljubila že ob začetku mandata, zdaj pa so to potrdili tudi državljani in državljanke na referendumu. Zahvaljujem se vsem, ki so odšli na volišča in glasovali za naš zakon. Zahvala gre tudi civilni družbi, ki je opozarjala na pomen in vlogo RTV Slovenija, ter nenazadnje vsem zaposlenim na RTV, ki so pod pritiski, a kljub temu vztrajajo in opozarjajo na nesprejemljivo dogajanje na RTV."

Po skoraj dvajsetih letih bomo dobili nov Zakon o RTV Slovenija, ki ga je Državni zbor sicer potrdil že julija, sedaj pa je dobil tudi podporo na referendumu.

Do sedaj veljavni Zakon o RTV Slovenija je strankarski politiki omogočil neposredno imenovanje članov v organe upravljanja. Na referendumu potrjena novela zakona pa uveljavlja enoten organ upravljanja in nadzora, tako imenovani Svet RTV Slovenija, s katerim se umika politika iz naše največje medijske in kulturne ustanove. Po novem zakonu bodo v enotni Svet RTV Slovenija člane imenovali zaposleni, predstavniki stroke in civilne družbe.

Dosedanjo funkcijo generalnega direktorja bo nadomestila štiričlanska uprava, kar je glede na tehnološke spremembe in obstoječo medijsko-komunikacijsko okolje primernejši model upravljanja. Dosedanjima direktorjema radia in televizije se pridružuje direktor digitalnih vsebin, kar bo omogočilo enakopravnejši in času primernejši položaj novih medijskih dejavnosti. V štiričlansko upravo bo vključen tudi delavski direktor.