Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. novembra 2022.

Visoko plimovanje morja

Izpostava Koper

Ob 7.59 je bila v Piranu, zaradi visokega plimovanja morja, prožena sirena javnega alarmiranja  z znakom - Opozorilo na nevarnost. Morje je delno poplavilo najnižje dele obale.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 15.56 sta se v naselju Orehovec, občina Kostanjevica na Krki, pri padcu z motorjem poškodovala voznik in sopotnica. Gasilci PGE Krško so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč pri oskrbi ene poškodovane osebe do prihoda reševalcev. Reševalci NMP Krško so enega poškodovanega prepeljali v SB Brežice, drugega pa v SB Novo mesto.

Izpostava Celje

Ob 17.03 sta v naselju Škofja vas, občina Celje, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorje, nudili prvo pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP in nato pomoč pri prenosu poškodovanih oseb do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 6.42 se je v Retečah, občina Škofja Loka, zgodila prometna nesreča z udeležbo štirih osebnih vozil. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč policiji in reševalcem.

Ob 13.36 je v naselju Spodnje Gorje, občina Gorje, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine in očistili vozišče, vozilo izvlekli iz jarka ter nudili pomoč delavcem vlečne službe pri nalaganju vozila. V nesreči je bila ena oseba lažje poškodovana.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.53 je v naselju Gumnišče, občina Škofljica, osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, po razlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva, nevtralizirali razlite tekočine v bližnjem potoku, odstranili poškodovano drevo in nudili tehnično pomoč policiji pri izvleki vozila. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Ob 17.50 je na avtocesti pred izvozom za Lom v smeri Ljubljana, občina Logatec, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Dolnji Logatec in PGD Cerknica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno voznico. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.15 je na cesti Solkan–Grgar, občina Solkan, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, poškodovano vozilo postavili nazaj na vozišče in nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 9.51 je na hitri cesti Vipava–razcep Nanos, občina Vipava, osebno vozilo trčilo v obcestno ograjo. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekoče in očistili vozišče. Obolelo osebo so oskrbeli reševalci NMP.

Ob 11.32 je v kraju Vogrsko, občina Renče-Vogrsko, na avtobusni postaji prišlo do nesrečo z udeležbo osebnega vozila in kolesarja. Posredovali so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in reševalci NMP Nova Gorica. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega kolesarja in očistili vozišče.

Izpostava Ptuj

Ob 9.04 so v naselju Mihovci pri Veliki Nedelji, občina Ormož, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč pri oskrbi petih poškodovanih oseb, odklopili akumulator in očistili vozišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 18.26 se je v naselju Zasap, občina Brežice, iskrilo na električnem drogu. Posredovali so gasilci PGD Cerklje ob Krki in Pirošice in opravili pregled s termovizijsko kamero. Prisoten je bil dežurni Elektra Celje.

Izpostava Celje

Ob 6.57 je bil na Mestnem trgu v Šentjurju v poslovnem prostoru opažen dim. Gasilci PGD Šentjur so prostor pregledali in ugotovili, da je zagorel ventilator v sanitarijah. Ob prihodu na kraj ognja ni bilo več, zato so gasilci prostor pregledali in prezračili. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 22.25 se je iz zapuščenega objekta v Črnoliški ulici v Šentjurju močno kadilo. Gasilci PGD Šentjur in Slivnica so objekt pregledali in ugotovili, da je neznanec v objekt vrgel večjo pirotehnično napravo. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 12.55 je na Cesti Borisa Kidriča v naselju Koroška Bela, občina Jesenice, v podjetju zagorel les pod vročimi jeklenimi ploščami. Požar so pogasili gasilci GARS Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.58 so zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše v naselju Drenov Grič v občini Vrhnika. Gasilci PGD Drenov Grič-Lesno Brdo in Vrhnika so varovali objekt, dokler saje niso zgorele, očistili tuljavo ter dimnik pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 16.11 se je na Ulici 15. maja v Kopru na parkirišču kadilo iz osebnega vozila. Gasilci JZ GB Koper so s termovizijsko kamero pregledali motor in ohlajali motorni del skozi dostopne odprtine.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.42 je v Svetčevi ulici v Ljubljani gorelo parkirano osebno vozilo. Pogasili so ga gasilci GB Ljubljana in PGD Vič ter preventivno odklopili akumulator. Ogenj je v celoti uničil vozilo, poškodovano pa je bilo tudi v bližini parkirano vozilo.

Izpostava Maribor

Ob 5.16 je na Tomšičevi ulici v Slovenski Bistrici gorelo osebno vozilo. Lastnik je sam začel z gašenjem, gasilci PGD Zgornja Bistrica pa so požar dokončno pogasili, odklopili akumulator in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 16.29 so v naselju Ločica pri Vranskem, občina Vransko, gasilci PGD Vransko pogasili nepogašeno kurišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.39 je na Simonitijevi ulici v Ljubljani gorela skladovnica drv ob stanovanjskem objektu. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar, prekopali drva in dokončno pogasili posamezna žarišča.

Izpostava Postojna

Ob 7.45 je pri naselju Štorje, občina Sežana, gorel kup gnoja. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana so goreči kup pogasili in izdatno zalili z vodo.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.48 se je v naselju Stara Cesta, občina Ljutomer, v hiši sprožil alarm za ogljikov monoksid. Gasilci PGD Ljutomer so pregledali in prezračili prostore ter z detektorjem opravili meritve prisotnosti plinov, ki pa niso pokazale povišanih vrednosti.

Izpostava Postojna

Ob 19.02 so v ulici Smelijevo naselje v kraju Lož, občina Loška dolina, v podjetju zaznali vonj po plinu. Gasilci PIGD Lož so zaradi puščanja plina na polnilni postaji UPN zaprli varnostni ventil.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.02 je v naselju Sela na Krasu v občini Miren–Kostanjevica občan našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili in do uničenja shranili na varno v skladišče najdenih dvanajst topovskih granat, šest topovskih vžigalnikov in ročno bombo. Najdbe so avstrijskega, italijanskega, nemškega in francoskega porekla iz obdobja prve svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 9.53 so gasilci PGD Kostanjevica na Krki iz reke Krke izpod Tercijalskega mostu v Kostanjevici na Krki odstranili nanos naplavin.

Izpostava Celje

Ob 23.51 so na Jerihovi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje nudili pomoč reševalcem NMP Velenje pri prenosu obolele osebe iz objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 5.54 so gasilci PGD Račeva s tehničnim posegom odstranili podrto drevo v naselju Račeva v občini Žiri.

Ob 9.35 so gasilci PGD Britof s tehničnim posegom dvignili informativno tablo, ki so jo neznanci vrgli z mosta v kanjon reke Kokre v naselju Britof v občini Kranj.

Ob 19.50 je na Mladinski ulici v Kranju občan opazil težave pri delovanju plinske peči. Gasilci GARS Kranj so pregledali peč in zaprli dovod plina.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.06 so na Ljubljanski cesti v Domžalah gasilci CZR Domžale s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Izpostava Maribor

Ob 12.27 so gasilci JZ GB Maribor so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja na Prvomajski ulici v Mariboru, kjer so našli neodzivno osebo. Predali so jo reševalcem NMP.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.18 so v naselju Iglenik pri Veliki Loki, občina Trebnje, v ribniku našli utopljeno osebo. Gasilci PGD Velika Loka so nudili pomoč pri prenosu preminule osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.10. sta se v naselju Lehen na Pohorju, občina Podvelka, na cesto podrli dve drevesi. Razžagali in odstranili so ju gasilci PGD Brezno Podvelka.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/