Skoči do osrednje vsebine

Zunanje ministrstvo bo namenilo sredstva za dokončanje obnove doma za rehabilitacijo v Ukrajini

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrstvo za zunanje zadeve je podprlo projekt za dokončanje obnove doma za rehabilitacijo v Ukrajini. S projektom, ki ga bo izvajal strateški partner za humanitarno pomoč Slovenska karitas, bo Slovenija pomagala zagotoviti zmogljivosti za primerno oskrbo in rehabilitacijo 90 otrok, invalidov in mladih s posebnimi potrebami, ki jih je zaradi posledic bombardiranja vse več.

Ukrajinski otroci in mladi s posebnimi potrebami bodo v času vojne lahko dlje časa bivali v domu, po vojni pa bodo tja izmenjaje hodili na rehabilitacijo. Tako se bo na letni ravni v programu rehabilitacije lahko zvrstilo do 1.500 otrok in mladih s posebnimi potrebami.

V Ukrajini primanjkuje ustanov za oskrbo in rehabilitacijo invalidnih oseb, večinoma se s tem ukvarjajo zasebne ustanove, ki so za večji del prebivalstva predrage. Otrokom in mladim s posebnimi potrebami primanjkuje možnosti druženja z vrstniki, saj so doma, zanje pa skrbijo matere, ki večinoma niso usposobljene za strokovno pomoč.

Poleg tega so po odhodu moških na fronto prevzele skrb za preživljanje celotne družine, zato so otroci prepuščeni sami sebi.

Na območju regije, kjer stoji dom za rehabilitacijo, živi okoli 6000 otrok s posebnimi potrebami, v omenjenih sosednjih regijah pa kar 14.200. V času vojne se število otrok in mladih s posebnimi potrebami v Ukrajini zaradi posledic bombardiranja povečuje, v prihodnje pa jih bo tovrstno pomoč potrebovalo še več.

Dokončanje obnove doma, za katerega bo Ministrstvo za zunanje zadeve tokrat namenilo 133.939 evrov sredstev humanitarne pomoči, je eden v nizu projektov, s katerimi Slovenija pomaga pri odpravljanju posledic vojne v Ukrajini.