Skoči do osrednje vsebine

Sodelavci Ministrstva za okolje in prostor na Forumu Alpske makroregionalne strategije

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Na letnem forumu Alpske makroregionalne strategije, ki je bil izveden v Trentu, v Italiji v času med 22. in 25. novembrom 2022, je bila posebna pozornost posvečena temi Prostorsko planiranje.
Zasedanje

Zasedanje | Avtor: Ministrstvo za okolje in prostor

Temi je bila posvečena posebna delavnica 24. 11. 2022. Na tej delavnici so bile predstavljene številne aktivnosti, ki so bile izvedene na temo Prostorsko planiranje v zadnjih letih, tako v okviru Alpske makroregionalne strategije, kot tudi v okviru Alpske konvencije. Med prvimi je bil v okviru protokolov Alpske konvencije pripravljen protokol Prostorsko planiranje - letos mineva 20 let od sprejema tega protokola.

Sledile so številne druge, med pomembnejšimi velja omeniti predvsem Murnavsko deklaracijo, izvedbeni dokument citiranega protokola in ustanovitev delovne skupine na temo Prostorskega razvoja, ki je bila ustanovljena v času nemškega predsedovanja Alpski konvenciji.

V okviru EUSALP je bilo Prostorsko planiranje prepoznano kot ena izmed petih prioritet. V okviru te prioritete je nastal dokument (v angleščini Joint Paper on Spatial Planning), iz katerega izhaja jasna potreba in namera po nadaljnjem sodelovanju pri prostorskem razvoju območja Alp.

V okviru delavnice v Trentu smo sodelavci ministrstva sodelovali na panelih, kjer so bili obravnavani refleksija na izvedene aktivnosti in načrti za naprej. Ti s še prav posebno pozornostjo, saj je Slovenija ravnokar prevzela predsedovanje Alpski konvenciji 2023-2024, v okviru katerega bodo naša prizadevanja še intenzivnejša.