Skoči do osrednje vsebine

Slovenija namenila znatna sredstva za humanitarno pomoč v hrani najbolj prizadetim državam v razvoju

Zaradi globalne prehranske krize, ki se je po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino še poglobila, je Ministrstvo za zunanje zadeve predlagalo, da se Slovenija pridruži pobudi ukrajinskega predsednika Zelenskega "Žito iz Ukrajine", v kateri Ukrajina podarja žito, države donatorke, med njimi tudi Slovenija, pa financirajo ladijski prevoz do najmanj razvitih držav v Afriki in Aziji, kjer prebivalcem grozi lakota.

Prispevek v višini en milijon evrov bo Slovenija nakazala preko Svetovnega programa za hrano (angleško World Food Programme - WFP), z njim pa bo v okviru pobude »Žito iz Ukrajine« omogočila prevoz pošiljke žita iz Ukrajine do držav v razvoju, ki jih je pomanjkanje hrane najhuje prizadelo.

V okviru humanitarne pobude Ukrajina donira žito, države donatorice prispevajo za njegov prevoz, za koordinacijo in dostavo pomoči pa skrbi WFP. Pobudi so se pridružile številne države. Prva ladja s 25.000 tonami pšenice za Etiopijo je odplula sredi novembra. Naslednje pošiljke žita bodo usmerjene v države, kjer so po oceni WFP najhujše humanitarne razmere, to so Somalija, Jemen in Sudan.

Sodelovanje Slovenije v pobudi »Žito iz Ukrajine« bo s prispevkom enega milijona evrov napovedal predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki se bo preko avdio-video povezave udeležil slovesne inavguracije te pobude 26. novembra 2022 v Kijevu.

S sodelovanjem v humanitarni pobudi Slovenija kot odgovorna in solidarna članica mednarodne skupnosti prevzema soodgovornost za zagotavljanje prehranske varnosti v najrevnejših državah, ki jih pesti lakota. Omenjeni prispevek dopolnjuje letošnja prizadevanja za naslovitev globalne prehranske krize, pri čemer se je Slovenija s humanitarno pomočjo odzvala na krize v Jemnu, Haitiju, Laosu in v štirinajstih državah podsaharske Afrike.