Skoči do osrednje vsebine

Razstava Vojaškega muzeja na Cerju

Na Pomniku miru na Cerju v občini Miren-Kostanjevica so včeraj odprli razstavo Vojaškega muzeja Slovenske vojske z naslovom Borili so se za domovino – dva mejnika: 1918 in 1991, ki skozi dve pomembni prelomnici 20. stoletja prikazuje boj za samostojno državo. Slavnostni govornik je bil državni sekretar Rudi Medved, ki je razstavo odprl skupaj z županom občine Miren-Kostanjevica Mauricijem Humarjem.

Državni sekretar Medved je uvodoma poudaril, da razstavo odpiramo dan po državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, da se spomnimo, kako slavna je naša zgodovina. "Ker Slovenci smo nagnjeni k temu, da radi tarnamo, kako nam manjka samozavesti. Da smo majhni, da ne moremo na nič vplivati. Ampak to je zgolj urbani mit, ki smo ga samo ustvarili. Če smo maloštevilni, še ne pomeni, da smo majhni. In kadar se zalotimo pri takem razmišljanju, poglejmo v narodovo zgodovino. Naslonimo se na izročilo prelomnih dogodkov, na dejanja velikanov slovenstva," je povedal državni sekretar Medved in obenem spomnil, da sta samozavest in odločnost generala Rudolfa Maistra izoblikovali tudi prvo redno slovensko vojsko. "Z mariborskim pešpolkom je nastala prva redna slovenska vojska. Vojska s slovenskimi častniki in slovenskim poveljevanjem. V kratkem času se je odvil izjemen niz dogodkov, ki so vtkani v temelje slovenske državnosti."

"Vsi mi, ki spoštujemo preteklost, ne omalovažujemo dejanja drugih, da bi poveličevali sebe. Vse dogodke iz zgodovine znamo ovrednotiti in vemo, da je vsak posebej vtkan v mozaik samostojne Slovenije. Naj bo mir - danes, jutri in za vselej," je nagovor sklenil državni sekretar Rudi Medved. 

Pomnik miru na Cerju v občini Miren‐Kostanjevica je bil julija priča največjemu požaru v zgodovini Slovenije, kar je v svojem pozdravu spomnil tudi župan Mauricij Humar, ki je poudaril, kako velik pomen ima Pomnik miru in razstave tudi za vzgojo domoljubja. "Premalo se zavedamo, kaj nam pomeni domovina, jezik, kultura, kaj bi to, da danes svobodno živimo, pomenilo našim prednikom, ki so se za to borili."

Razstava Vojaškega muzeja Slovenske vojske je razdeljena na dva sklopa, in sicer v prvem obravnava generala Rudolfa Maistra in boj za severno mejo leta 1918, v drugem pa vojno za Slovenijo leta 1991. Na ogled bo do konca februarja 2023.  Za glasbeni del odprtja je poskrbel Orkester Slovenske vojske. 

Sekretar med govorom stoji za govornico. Pred njim sedijo udeleženci odprtja razstave

Slavnostni govornik je bil državni sekretar Rudi Medved, ki je razstavo odprl skupaj z županom občine Miren-Kostanjevica Mauricijem Humarjem | Avtor: Monika Sušanj

1 / 3