Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon o povratništvo s slovensko skupnostjo v Londonu

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se danes mudi v Londonu. Dopoldne je bilo namenjeno razmisleku na temo povratništva, minister se je udeležil okrogle mize z naslovom Kako pritegniti nadarjene Slovence iz tujine. V nadaljevanju pa se je srečal tudi s predstavniki slovenske skupnosti v Združenem kraljestvu.

Minister s predstavniki slovenske skupnosti. Sedijo za mizo.

Minister s predstavniki slovenske skupnosti. | Avtor Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 4

Ministra sta spremljali državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar in veleposlanica Republike Slovenije v Londonu Simona Leskovar.

Minister je v nagovoru ob začetku dopoldanskega dogodka poudaril, da je vračanje Slovencev v domovino tematika, ki je poleg krepitve znanja slovenskega jezika, gospodarskega sodelovanja in medgeneracijskega povezovanja, ena od prioritet Urada. Pri tem pa poudaril, da Slovenija ne želi biti država zaprtih vrat. »Želimo, da se naši državljani odpravijo v tujino, a da se oplemeniteni z znanjem in novimi izkušnjami tudi vrnejo in sodelujejo pri našem razvoju,« je povedal minister Arčon. Učinek tega razvoja in skupne blaginje in napredka se namreč kasneje kaže na celotni družbi. Z izzivom, kako pritegniti dobre kadre nazaj, pa se sooča večina držav sveta. Današnje srečanje je označil za odlično priložnost za pogled na že opravljeno delo in razmislek o prihodnosti ter napovedal ustanovitev medresorske delovne skupine. Povratništvo je namreč skupna zgodba vseh resorjev, v tej zgodbi pa morajo biti pomemben člen tudi strokovnjaki iz diaspore, je še dodal minister.

Okroglo mizo, ki jo je Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu pripravil v sodelovanju z Britansko-slovensko gospodarsko zbornico, je moderirala državna sekretarka Vesna Humar, namenjena pa je bila predstavitvi aktivnosti, ki jih država izvaja na področju privabljanja talentov in posvet o prihodnjih korakih. Sodelovali so dr. Jernej Pikalo, pobudnik programa dr. Aleša Debeljaka, Kristi Hodak Knobloch, predstavnica društva VTIS in direktorica dizajna pri McKinsey & Company, Tine Kračun, direktor Inštituta za strateške rešitve in Vid Kocijan, predstavnik fundacije ASEF. Uvodoma so predstavili naslednje raziskave: Omilitev posledic bega možganov in krepitev mehanizma kroženja možganov (ASEF Inštitut za raziskovanje in izobraževanje), Kako talente privlačijo in zadržujejo globalno atraktivni zaposlovalci (društvo v tujini izobraženih Slovencev – VTIS), pa tudi novo primerjalno analizo življenjskega standarda v različnih evropskih mestih (Inštitut za strateške rešitve) in program dr. Aleša Debeljaka, ki je program za vračanje slovenskih raziskovalcev iz tujine.

V nadaljevanju se je minister Arčon v prostorih Veleposlaništva Republike Slovenije v Londonu srečal s predstavniki slovenske skupnosti v Združenem kraljestvu in častno konzulko Republike Slovenije na Škotskem Ano Wersun. Ministru so predstavili svoje aktivnosti in izzive, s katerimi se soočajo. Poseben poudarek so namenili tudi vabilu k prijavi na javni razpis urada.

Minister se je po tem srečal tudi z zaposlenimi na Veleposlaništvu RS v Londonu.

Minister Arčon bo delovni obisk rojakov v Londonu zakrožil  na gala dogodku Britansko - slovenske gospodarske zbornice, ki so se ga udeležili tudi številni pomembnejši predstavniki slovenskih in angleških gospodarskih krogov.  Minister je  zbrane nagovoril.