Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. novembra 2022.

Visoko plimovanje morja

Ob 7.00 je bila v Piranu in ob 8.05 v Izoli zaradi visokega plimovanja morja prožena sirena javnega alarmiranja z znakom - opozorilo na nevarnost. Morje je pričelo poplavljati nižje dele obale. Gasilci PGD Piran in delavci javnega podjetja Okolje so v Piranu prečrpavali meteorno vodo s Tartinijevega trga. V Izoli je morje pričelo poplavljati nižje dele obale na območju mandrača in dela Sončnega nabrežja.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 19.15 so na Glazerjevi ulici v Rušah gasilci PGD Smolnik nudili prvo pomoč nenadno oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 7.40 je v kraju Šešče pri Preboldu, občina Prebold, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v obcestni jarek in pristalo na strehi. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, postavili vozilo na cestišče, odklopili akumulator in posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP so eno poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 5.40 sta na Zlatem polju v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi dveh poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.25 sta na avtocesti Celje – Ljubljana, pred izvozom Trojane, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka ter očistili cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 22.02 sta v križišču Ptujske ceste in Špeline ulice trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, iz enega vozila s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo, odklopili akumulatorja in posuli iztekle tekočine. Reševalci NMP Maribor so dve poškodovani osebi prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 21.28 je na pomurski avtocesti v bližini naselja Vučja vas, prišlo do naleta tovornega vozila s spredaj vozečim tovornim vozilom. Gasilci PGD Murska Sobota in PGD Ljutomer so s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila, sanirali mesto nesreče in pomagali reševalcem ter službi DARS. Ena oseba je na kraju preminula.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.46 sta v naselju Velika Loka, občina Trebnje, trčila osebno vozilo in voznik s kosilnico. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite motorne tekočine in pomagali reševalcem. Dežurni delavec cestnega podjetja je očistil cesto. V nesreči je bila poškodovana ena oseba, ki so jo na kraju oskrbeli reševalci NMP Trebnje in jo prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Ptuj

Ob 7.38 sta na nadvozu čez železniško progo v naselju Moškanjci, občina Gorišnica, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovancev in vlečni službi pri nalaganju vozil. Reševalci NMP Ptuj so v SB Ptuj prepeljali dve osebi.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 15.22 so na Žanovi ulici v Kranju gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj so ugotovili, da je pri prvem zagonu peči na pelete pri priklopu v dimniško tuljavo puščal dim.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.08 so na Cesti v Prod v Ljubljani v podjetju Tisa, na deponiji zagoreli sekanci. Požar so gasili gasilci iz 20 prostovoljnih gasilskih društev GZ Ljubljana in poklicna enota GB Ljubljana. Gasilci so s pomočjo mehanizacije podjetja prekopavali kupe sekancev, gasili požar in ohlajali okolico. Posredovala je tudi enota MHE (Meteorološka in hidrološka enota Agencije RS za okolje), ki je opravila meritve na terenu. Zaradi dimne mase, ki se je širila v okolico, so gasilci GB Ljubljana preventivno svetovali okoliškim prebivalcem, da zapirajo okna, izklopijo prezračevalne naprave in se po nepotrebnem ne zadržujejo na območju dima. Ponoči se je nadaljevalo prekopavanje in gašenje kupov sekancev in se bo nadaljevalo tudi tekom današnjega dne.

Ob 4.50 je v naselju Iška, občina Ig, zagorelo na terasi stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Iška vas. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Kot Staje in Vrbljene–Strahomer, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Ob 18.18 so na vrtičkih v Podutiku v občini Ljubljana gorele tri manjše lope. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Podutik-Glince.

Izpostava Maribor

Ob 2.55 je Za Kalvarijo v Mariboru v bivalnem vikendu velikosti približno 8 x 8 metrov zagorela električna peč za ogrevanje. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor - mesto so pogasili požar, iznesli tleče dele ter pregledali in prezračili objekt.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 6.50 je v naselju Marija Gradec v občini Laško zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Laško so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

Ob 18.45 se je na parkirišču na Teharjah, občina Celje, kadilo izpod pokrova avtomobila. Gasilci PGE Celje in PGD Teharje so ohladili pregreti motor, s termovizijsko kamero pregledali vozilo in odklopili akumulator. Do požara ni prišlo.

Izpostava Kranj

Ob 2.40 je v naselju Gozd, občina Tržič, ob stanovanjskem objektu zagorelo osebno vozilo. Gasilci GARS Kranj, PGD Bistrica pri Tržiču, Tržič in Križe so požar pogasili in preprečili, da se ni razširil na bližnji objekt.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.28 je v Posavskega ulici v Ljubljani gorel motor delovnega stroja za čiščenje cestišča. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 23.54 je v ulici Zvezda v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Šentvid so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Od 6.00 so na območju Kostanjevice na Krasu, občina Miren - Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Ljubljanske in Gorenjske regije izvajali detekcijo terena. Našli so 44 različnih kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev, mase 146.92 kg, avstrijske in italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarne najdbe so do uničenja shranili v primerno skladišče.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 18.03 je v Čufarjevi ulici v Vojniku počila glavna vodovodna cev. Gasilci PGD Vojnik so zavarovali kraj dogodka, dežurni delavci vodovodnega podjetja pa so zaprli glavni ventil na omrežju. Sanacijo bodo nadaljevali tekom današnjega dne.

Izpostava Kranj

Ob 15.10 so v Tržiču gasilci PGD Tržič iz struge Tržiške Bistrice dvignili del spomenika, ki so ga vandali vrgli v reko.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.16 so na Cesti komandanta Staneta v Litiji gasilci PGD Litija odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 17.34 je na cesto med Rošnjo in Marjeto v občini Starše podrlo drevo, ki so ga gasilci PGD Starše in Trniče razžagali in odstranili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.34 so v Tovarniški ulici v Ajdovščini gasilci GRC Ajdovščina iz jaška izčrpali meteorno vodo.

Izpostava Postojna

Ob 1.10 so na Planini pri Postojni, občina Postojna, gasilci PGD Planina nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/