Skoči do osrednje vsebine

Delovna skupina za muzejsko politiko

V tem tednu se je na Ministrstvu za kulturo prvič sestala Delovna skupina za muzejsko politiko. Cilj delovne skupine je oblikovati nacionalno strategijo za muzeje in galerije. Namen strategije bo slovenskim muzejskim institucijam dati nov zagon pri prenovi programov, digitalni transformaciji ter podpori lokalnim in ustvarjalnim skupnostim.
Člani delovne skupine za muzejsko politiko

Delovna skupina za muzejsko politiko | Avtor: Ministrstvo za kulturo

1 / 3

Delovno skupino vodita državni sekretar Matevž Čelik in vršilka dolžnosti generalne direktorice Direktorata za kulturno dediščino Špela Spanžel.

Muzeji in galerije so ključne javne institucije v kulturnem sistemu in ključni deležniki pri njegovi prenovi. V razvid muzejev, ki opravljajo državno javno službo v Sloveniji, je vpisanih 58 muzejev, od tega 13 državnih in 37 pooblaščenih muzejev ter 8 drugih javnih zavodov. Prihodki vseh slovenskih muzejev in galerij skupno znašajo 55 milijonov evrov, pri čemer je 80% javnih sredstev. Skupaj je v muzejih dobrih 1000 zaposlenih. Pred pandemijo covida-19 so zabeležili 2,8 milijona obiskovalcev letno, ta pa je obisk zmanjšala na manj kot polovico.

Nove razmere zahtevajo sistematično urejanje muzejske panoge. Prenovo delovanja muzejev med drugim narekuje nova definicija muzeja, ki jo je lani sprejel Mednarodni muzejski svet (angleško International Council of Museums – ICOM) in upošteva pomen vključevanja skupnosti in trajnostnega delovanja muzejev. Z reformo želi Ministrstvo za kulturo omogočiti posodobitev slovenskih muzejev in njihovih programov v skladu z novimi strokovnimi zahtevami in pričakovanji obiskovalcev. 

S svojim znanjem in izkušnjami bodo člani delovne skupine usmerjali načrtovano institucionalno reformo muzejev in galerij, v procesu reforme povezali muzejsko stroko in predstavili strateške možnosti na področju muzejev za Nacionalni program za kulturo.

Člani delovne skupine so direktorji in kustosi slovenskih državnih in občinskih muzejev in galerij: Jana Babšek, direktorica Tržiškega muzeja, Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice, Breda Kolar Sluga, kustosinja v Umetnostni galeriji Maribor, ddr. Mateja Kos, vršilka dolžnosti direktorice Narodnega muzeja Slovenije, dr. Tonček Kregar, direktor Muzeja novejše zgodovine Celje, Irena Marušič, kustosinja v Tehniškem muzeju Slovenije, Goran Milovanović, direktor Galerije Božidar Jakac, dr. Bojana Rogelj Škafar, kustosinja v Slovenskem etnografskem muzeju, Maja Vardjan, kustosinja v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.