Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob obsoja kršitve človekovih pravic v Iranu

V Iranu smo vedno pogosteje priča nesorazmerni uporabi sile nad miroljubnimi protestnicami in protestniki, zato je današnje Posebno zasedanje Sveta Organizacije združenih narodov za človekove pravice o stanju človekovih pravic v Iranu izjemnega pomena za njihovo zaščito.

Iranski protestniki se borijo za spoštovanje temeljnih pravic in človeško dostojanstvo, zato si za izkazani pogum zaslužijo naše občudovanje in podporo. Pravica do svobodnega izražanja mnenj in pravica do mirnega zbiranja sta temeljni človekovi pravici slehernega posameznika, ki ju moramo dosledno spoštovati in varovati. Vsakršno nasilno zatiranje protestov, zlasti nasilje nad ženskami in otroki, je vredno ostre obsodbe.

Slovenija je sklic posebnega zasedanja sveta podprla, saj si prizadevamo za prenehanje nasilja nad ljudmi. Podpiramo tudi resolucijo o stanju človekovih pravic v Iranu, v kateri je izražena skrb nad pridržanji na mirnih protestih, še posebej mladoletnih oseb in žensk. V resoluciji je predvidena vzpostavitev misije za preiskovanje dejstev (ang. fact-finding mission), ki bo preiskovala s protesti povezane kršitve – tudi z vidika spola. Prav tako resolucija vsebuje zahtevo, da Iran omogoči neomejen dostop misije na terenu.

Slovenija je na posebnem zasedanju nastopila z nacionalno izjavo zunanje ministrice Tanje Fajon, v kateri je obsodila nasilno zatiranje miroljubnih protestov in pozvala k ustavitvi nasilja. Kršitve človekovih pravic v Iranu je ostro obsodil tudi premier dr. Robert Golob.