Skoči do osrednje vsebine

Posebno zasedanje Sveta OZN za človekove pravice o stanju človekovih pravic v Iranu

Dan pred mednarodnim dnevom boja proti nasilju nad ženskami je ministrica preko video nagovora sodelovala na zasedanju Sveta Organizacije združenih narodov (OZN) za človekove pravice, ki je obsodil nasilje nad protestnicami v Iranu. Slovenija je podprla tako sklic posebnega zasedanja kot tudi resolucijo o stanju človekovih pravic v Iranu.
Video nagovor ministrice Fajon

Video nagovor ministrice Fajon | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

"Slovenija je bila vedno odločna zagovornica temeljnih človekovih pravic. Zato ponovno obsojamo nesorazmerno uporabo sile proti miroljubnim protestnikov in pozivamo Iran naj spoštuje mednarodne obveznosti na področju človekovih pravic," je v nagovoru poudarila ministrica Fajon.

Svet OZN za človekove pravice je sprejel resolucijo, s katero države izražajo skrb nad pridržanji na mirnih protestih in kaznovanjem teh posameznikov, kar ni skladno z mednarodnim pravom. Od Irana se zahteva sprejem takojšnjih ukrepov za ustavitev nasilja nad protestniki in protestnicami, vključno z mladoletnimi osebami, ter nasilja na podlagi spola, mučenja in drugih oblik krutega ravnanja. Resolucija vzpostavlja misijo za ugotavljanje dejstev (fact-finding mission), ki bo preiskovala kršitve človekovih pravic povezanih z mirnimi protesti, s posebnim ozirom na dimenzijo spola. Zahteva tudi, da Iran zagotovi neomejen dostop misiji na njihovem ozemlju, kar bo omogočilo neodvisno mednarodno preiskavo dogodkov.

Tudi Slovenija je v izjavi na posebnem zasedanju med drugim obsodila nasilno zatiranje miroljubnih protestov in pozvala Iran k spoštovanju človekovih pravic ter k takojšnji izpustitvi vseh priprtih miroljubnih protestnikov in protestnic.

Slovenija v celoti podpira resolucijo, ki bi vodila k odgovornosti tistih, ki so v Iranu zagrešili domnevne kršitve človekovih pravic, povezane z miroljubnimi protesti.