Skoči do osrednje vsebine

Ministrica v Osaki o sporazumu o sodelovanju univerz, robotiki in strategiji pametnih mest

Osrednje teme obiska ministrice za digitalno preobrazbo dr. Emilije Stojmenova Duh v Osaki na Japonskem so bile napoved poglobljenega sodelovanja slovenskih in japonskih univerz in raziskovalnih središč, vprašanje uporabe robotov pri oblikovanju bolj vključujoče družbe in vloga strategije pametnega mesta pri zagotavljanju digitalnega in zelenega prehoda.

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je danes obiskala Univerzo v Osaki. Gre za prvi obisk predstavnice Vlade Republike Slovenije na tej univerzi, ki pod svojim okriljem med drugim združuje enajst fakultet, šest samostojnih podiplomskih šol in šest raziskovalnih inštitutov. S predsednikom univerze dr. Nishiom Shojirom in izvršnim podpredsednikom Kawaharom Gento so se dogovorili za podpis sporazuma v prihodnjem letu, s katerim bi začele univerze in raziskovalna središča obeh držav poglobljeno sodelovati na področjih informacijsko-komunikacijskih tehnologij ter tudi družboslovnih in naravoslovnih znanosti.

Nato je ministrica dr. Stojmenova Duh obiskala Laboratorij za pametno robotiko na Univerzi v Osaki, kjer raziskujejo nove informacijske medije, ki temeljijo na človeku podobnih robotih. Vodja laboratorija Hiroshi Ishiguro, eden od prepoznavnejših znanstvenikov s področja robotike, je ministrici predstavil pomen robotov in avatarjev za oblikovanje bolj vključujoče družbe s pomočjo digitalne tehnologije. Osrednji poudarek predstavitve je bil na uporabi robotov za izboljšanje kakovosti življenja predvsem pri starejših in osebah s posebnimi potrebami.

Za zaključek uradnega obiska Osake se je ministrica mudila na sedežu prefekture, kjer jo je sprejel Yuji Kawaguchi, vodja strategije pametnega mesta v Osaki, s katerim sta izmenjala izkušnje pri snovanju pametnih mest. Osaka, tretje največje japonsko mesto, je zasnovano kot super pametno mesto, ki uresničuje cilje trajnostnega razvoja, načela ogljične nevtralnosti in cilje digitalne preobrazbe. Kawaguchi je v pogovoru z ministrico poudaril, da njihova strategija pametnega mesta predvideva zdravo in udobno življenje na področjih, kot so mobilnost, digitalna preobrazba storitev in trajnostni razvoj. Dr. Stojmenova Duh mu je predstavila napredek na področju razvoja pametnih mest v Sloveniji. Kot je poudarila,  tudi v Sloveniji pospešeno razvijamo pametna mesta ter skrbimo za njihovo digitalno in zeleno preobrazbo. »Pri tem smo pozorni, da kakovost življenja izboljšujemo vsem prebivalcem, še posebej ranljivejšim članom družbe,« je še dodala.