Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na forumu Unije za Sredozemlje in zasedanju EU-južno sosedstvo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v Barceloni udeležila sedmega regionalnega foruma Unije za Sredozemlje in ministrskega zasedanja EU-južno sosedstvo. Ministrice in ministri so razpravljali o vplivu in izboljšanju aktualnih razmer v regiji za mlajše generacije, solidarnosti, sodelovanju in začrtali nadaljnje usmeritve za delo Unije za Sredozemlje.

Ministrica Fajon je na forumu izrazila posebno zadovoljstvo nad odločitvijo, da v okviru EU leta mladih tudi države članice Unije za Sredozemlje posebno pozornost namenijo mladim. "Da bi naslednjim generacijam omogočili svetlejšo prihodnost, se moramo skupaj spopasti z izzivi, ki pestijo regijo. Zato je ključnega pomena izboljšanje upravljanja izobraževalnih sistemov," je povedala ministrica. Pri tem je poudarila, da je eden najpomembnejših projektov Slovenije v Sredozemlju evro-sredozemska univerza EMUNI, s sedežem v Piranu, ki mu je treba nuditi dodatno podporo. Kot dober primer skupnega projekta Slovenije z Unijo za Sredozemlje je predstavila še Kreativni forum, ki povezuje mlade iz južnega Sredozemlja in Zahodnega Balkana.

Ministri so potrdili sprejem Severne Makedonije kot polnopravne članice Unije za Sredozemlje. Izrazili so zadovoljstvo nad skupno obeležitvijo Dneva Sredozemlja 28. novembra, ki bo letos potekala s podporo Fundacije Anna Lindh. Najavljena je bila tudi nova pobuda imenovanja "Sredozemskih prestolnic kulture".

Regionalnemu forumu je sledilo ministrsko zasedanje EU z državami južnega sosedstva (Alžirija, Egipt, Izrael, Jordanija, Libanon, Libija, Maroko, Sirija, Tunizija in Palestina), ki predstavlja uresničevanje zaveze EU za redni politični dialog. Zaveza je bila februarja 2021 najavljena v okviru prenovljenega odnosa EU do južnega sosedstva kot "Nova agenda za Sredozemlje".

"Sredozemska regija je še posebej ranljiva zaradi negativnih vplivov podnebnih sprememb, ter negotovosti glede oskrbe z vodo in hrano. Oboje je povezano tudi z varnostnimi izzivi in je v ospredju kampanje Slovenije za pridobitev nestalnega sedeža v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov za obdobje 2024-2025," je poudarila ministrica.

Ob robu današnjega srečanja je Tanja Fajon opravila še bilateralne pogovore z ministri za zunanje zadeve Jordanije, Libije, Maroka, Mavretanije in Palestine. Izmenjali so stališča o aktualnih mednarodnih izzivih, posebej o stanju v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu. Strinjali so se, da imajo države veliko skupnih področij, na katerih obstajata možnost in interes za tesnejše sodelovanje, med njimi izboljšanje možnosti za mobilnost in izobraževanje mladih.