Skoči do osrednje vsebine

Evropski ministri na Izrednem zasedanju Sveta EU za energijo nadaljevali s pogovori za stabilizacijo trgov

Evropski ministri in ministrice za energijo so na izrednem zasedanju Sveta EU za energijo razpravljali o predlogu uredbe Sveta o krepitvi solidarnosti z boljšim usklajevanjem nabav plina, čezmejno izmenjavo plina in zanesljivimi referenčnimi vrednostmi za cene, predlogu uredbe o okviru za pospešitev uvajanja energije iz obnovljivih virov ter predlogu uredbe o popravnem mehanizmu za trg plina.
Minister Kumer na izjavi v Bruslju

Slovenija zagovarja cenovno omejitev za vse produkte, ne samo za mesec vnaprej, ob tem pa uporabo mehanizma na vseh evropskih borzah. | Avtor: Ministrstvo za infrastrukturo

Ministri so se po razpravi strinjali, da je besedilo uredbe o obnovljivih virih energije in uredbe o krepitvi solidarnosti dorečeno, pogajanja o popravnem mehanizmu za trg plina pa potrebuje nadaljnja pogajanja.

Evropska komisija je predlagala vzpostavitev korekcijskega mehanizma na plinskih trgih oziroma tako imenovane plinske cenovne kapice, ki bi zgornjo mejo cen terminskih pogodb za zemeljski plin za mesec vnaprej na nizozemskem trgovalnem vozlišču TTF postavil pri 275 evrih na megavatno uro. Mehanizem bi se samodejno sprožil, če bi cena več kot dva tedna presegala to vrednost, obenem pa to ne bi odražalo razmer na globalnih trgih.

Več držav članic, tudi Slovenija, je delilo mnenje, da predlog ne odraža pričakovanja držav članic in dosega namena dogovora oktobrskega Evropskega sveta.  Pogajanja na predlogu se bodo tako v naslednjih tednih še nadaljevala. Politični dogovor o vseh treh uredbah bo predvidoma sklenjen  na naslednjem izrednem Svetu EU za energijo, ki bo 13. decembra.

Minister Kumer je poudaril, da smo v Evropski uniji že pokazali zmožnost sklepanja kompromisov v dobro vseh, kar bomo zagotovo dokazali tudi v prihodnjih tednih: »Naše odločitve v preteklih mesecih so botrovale k stabilizaciji trgov, zato moramo še naprej delovati enotno in biti pri tem dosledni. Če smo uspeli doreči kapico na tržne prihodke na 180 EUR/MWh, potem bi morala biti višina zamejitve cene plina bistveno nižja od predlagane, način zamejitve pa enostavnejši.« Slovenija tako zagovarja cenovno omejitev za vse produkte, ne samo za mesec vnaprej, ob tem pa uporabo mehanizma na vseh evropskih borzah.