Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. novembra 2022

Potresi

Ob 22.21 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,3 v bližini Idrije, 38 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Godoviča, Idrije in Spodnje Idrije. Ocenjujemo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Visoko plimovanje morja

Ob 6.54 sta bili v Piranu in ob 7.30 v Izoli zaradi visokega plimovanja morja proženi sireni javnega alarmiranja. V Piranu je morje zalivalo nižje dele obale in Tartinijev trg, kjer so gasilci PGD Piran postavili protipoplavne bandaže in prečrpavali meteorno vodo iz odtokov. V Izoli je morje poplavilo nižje dele obale na območju mandrača, kjer so gasilci JZ GB Koper in PGD Izola tudi postavili protipoplavne bandaže.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 5.20 ja na Bedrihu v Žireh nenadno obolela oseba. Gasilci PGD Dobračeva so ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.03 so na Razlagovi ulici v Ljutomeru gasilci PGD Ljutomer nudili prvo pomoč neodzivni osebi.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 3.56 se je pri kraju Gorica, občina Krško, osebno vozilo zaletelo v drevo, podrto čez cesto. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Krško pri oskrbi in prenosu poškodovanih oseb, odklopili akumulator na vozilu in odstranili drevo. Reševalci NMP Krško so tri poškodovane osebe prepeljali v SB Brežice.

Ob 23.41 je v naselju Breg, občina Sevnica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča na travnato pobočje. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila, nudili pomoč reševalcem NMP ter izvlekli vozilo nazaj na vozišče.  Poškodovano osebo so prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 16.20 se je na lokalni cesti Selo pri Bledu – Ribno, občina Bled, prevrnilo osebno vozilo. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč policiji z razsvetljevanjem, odklopili akumulator na vozilu, nevtralizirali razlite motorne tekočine, s tehničnim posegom dvignili vozilo in ga postavili nazaj na kolesa ter nudili pomoč vlečni službi pri nakladanju. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.20 je na cesti Črnomelj–Tribuče, občina Črnomelj, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Reševalci NMP ZD Črnomelj so poškodovano osebo oskrbeli na kraju in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 7.21 se je na Tomšičevi ulici v Kranju, v stanovanjski hiši širil vonj po zažganem. Gasilci GARS Kranj so ob prihodu na lokacijo in pregledu prostora v okolici kamina ugotovili, da gori v lesenem podu pod lončeno pečjo. Peč so odstranili iz prostora in odprli lesena tla, da so prišli do žarišča. Požar so pogasili in odstranili ožgane dele.

Izpostava Maribor

Ob 14.42 je v naselju Spodnji Slemen, občina Selnica ob Dravi, gorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Slemen so nadzorovali dimnik do izgoretja saj ter zaradi tlenja ostrešja odkrili del strešne kritine, pogasili ostrešje ob dimniku ter objekt prezračili.

Izpostava Postojna

Ob 8.20 je na Postojnski ulici v Pivki zaradi odvrženega pepela zagorelo na balkonu stanovanja v I. nadstropju večstanovanjskega objekta. Požar je pred prihodom gasilcev pogasila stanovalka, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Pivka, ki so še pregledali okolico.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 18.14 je na Alpski cesti v Lescah, občina Radovljica, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Lesce in Radovljica so požar pogasili in odklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.08 je na železniški postaji v Ljubljani tlelo v vagonu s premogom. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.48 se je na hitri cesti med razcepom Nanos in izvozom Vipava, v predoru Podnanos, občina Vipava, zaradi tehnične okvare obese zadnjega kolesa in pregretih zavor močno kadilo iz zadnjega dela tovornega vozila. Gasilci GRC Ajdovščina so pogasili začetni požar in pregrete dele ohladili z vodo. Aktivacija gasilcev PGD Vipava, Podnanos in Postojna je bila po izvozu preklicana.

Izpostava Postojna

Ob 7.03 je na avtocesti med razcepom Gabrk in izvozom Senožeče v občini Divača, zagorelo v motornem predelu tovornega vozila. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, odstranili izolacijo v motornem predelu, odklopili akumulator, tovorno vozilo pregledali s termovizijsko kamero ter posuli razlite tekočine.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 17.16 je v Ulici Alme Sodnik v Ljubljani ob gradbišču gorel manjši kup odpadkov, ki so ga pogasili  gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 23.11 so na Ankaranski cesti v Kopru goreli zabojniki za smeti. Gasilci JZ GB Koper so požar treh zabojnikov pogasili in prezračili prostore bližnjega skladišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.18 je na Preglovem trgu v Ljubljani pred blokom zagorel plastični komunalni zabojnik. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in prezračili avlo bloka.

Ob 16.46 je na Ljubljanski cesti v Kočevju gorelo v zabojniku za papir. Gasilci PGD Kočevje so pogasili gorečo vsebino zabojnika. Zabojnik je uničen.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 19.43 se je na Veselovi ulici v Celju v stanovanju vklopil senzor za ogljikov monoksid. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, zaprli dovod plina in izmerili prisotnost plina.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 8.44 so v kraju Loče, občina Slovenske Konjice, gasilci PGD Slovenske Konjice odpravljali posledice onesnaženja reke Dravinje z dne 22.11.2022. Gasilci so zavarovali kraj dogodka in popravili nameščene pivnike, ter dodali absorbent. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.48 je v Gregorčičevi ulici v Kobaridu na deponiji odpadno olje onesnažilo cestišče. Gasilca PGD Kobarid sta posula in očistila približno dvajset kvadratnih metrov razlitega olja.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.18 je na Grajski poti v Hrastniku, v potoku Boben, občan opazil pene. Gasilci PGD Trbovlje-mesto in Hrastnik so odvzeli vzorce, izmerili pH vrednost ter ugotovili, da ni nevarnosti za vodni živelj.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 14.06 so v naselju Kaplja vas, občina Sevnica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije na kraju varno uničili minometno mino, kalibra 45 mm, italijanske izdelave in vžigalnik protipehotne odskočne mine nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Celje

Ob 6.36 je prišlo do izpada električnega voda v razdelilni transformatorski postaji na območju Zreč, zato je bila prekinjena oskrba z električno energijo pri 628 odjemalcih. Delavci Elektra Maribor so okvaro odpravili do 10. ure.

 

Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov

Izpostava Celje

Ob 6.43 se je v Sladki gori, občina Šmarje pri Jelšah, porušil del stropa v starejši stanovanjski hiši. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah in PGD Sladka gora so zavarovali kraj dogodka in pregledali porušeni del. Reševalci NMP Šmarje so oskrbeli eno poškodovano osebo.

 

Tehnična in druga pomoč

Preko dneva so gasilci odstranjevali podrta drevesa, ki so ovirala promet na cestah, zaradi posledic  močnega vetra z dne 22.11.2022 in sicer na območjih občin Lovrenc na Pohorju, Kungota, Hoče-Slivnica, Ruše, Videm, Radlje ob Dravi, Podvelka in Kanal. V Mariboru pa so pomagali pri sanaciji razkrite strehe na stanovanjskem objektu.

Izpostava Celje

Ob 8.06 so na Stantetovi ulici v Velenju, gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajal otrok.

Izpostava Kranj

Ob 14.00 je v stanovanju na Gradnikovi ulici v Radovljici počila vodovodna cev. Gasilci PGD Radovljica so s tehničnim posegom preprečili iztekanje vode, izklopili elektriko in posesali odvečno vodo v stanovanju.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.56 so v Koblarjih, občina Kočevje, gasilci PGD Stara Cerkev in Kočevje s tehničnim posegom odprli vrata hiše, v kateri se je nahajala onemogla oseba ter reševalcem NMP Kočevje nudili pomoč pri prenosu le-te do reševalnega vozila.

Ob 19.08 so na Miklavičevi cesti v Borovnici gasilci PGD Borovnica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerega se je zaklenil otrok.

Ob 20.33 so na Vojkovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala obolela oseba.

Ob 21.14 so na Steletovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana prenesli obolelo osebo iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 8.11 so na Ptujski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/