Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. 11. 2022.

Visoko plimovanje morja

Morje je zaradi visokega plimovanja in vetra poplavilo nižje ležeče dele obale. Ob 6.04 je bila v Piranu prožena sirena javnega alarmiranja z znakom za splošno nevarnost. Gasilci PGD Piran so spremljali plimovanje, postavljali in opazovali baraže, črpali vodo iz hotela in jaška dvigala, zaradi kratkega stika pregledali električno inštalacijo poslovnega objekta, postavljali protipoplavne vreče ter odstranili plavajoč sod odpadnega motornega olja. Okoli 11. ure so v piranskem malem mandraču gasilci JZ GB Koper zaradi razlitega motornega olja postavili pivnike in tako preprečili nadaljnje širjenje madeža. Delavci SVOM so postavili bariero na vhodu v mandrač in z oljnim posnemalcem odstranili 100 litrov olja. Ob 6.39 je bila v Izoli prožena sirena javnega alarmiranja z znakom za splošno nevarnost. Gasilci JZ GB Koper, PGD Izola in Komunala Izola so postavljali protipoplavne vreče in baraže. Ob 8.07 je morje poplavilo tudi Pristaniško ulico v Kopru in strojnico bazena v Žusterni. Gasilci JZ GB Koper so iz strojnice prečrpali vodo.

 

Močan veter

Del Slovenije je zajel močan veter. Po do sedaj zbranih podatkih je bilo zaradi močnega vetra zabeleženih 55 dogodkov. Aktiviranih je bilo šestindvajset enot za zaščito in reševanje, od tega 23 prostovoljnih gasilskih društev, dve poklicni enoti, gorski reševalci in Uprava za pomorstvo- Pristaniška kapitanija Koper. V Ajdovščini so gasilci odstranjevali podrta drevesa, obtežili streho gospodarskega objekta, zavarovali vhodna vrata izobraževalnega objekta, odstranili poškodovane panele nad vhodom v trgovino, prekrili več streh na objektih, preventivno polnili protipoplavne vreče, odstranili poškodovano ogrado gradbišča in odstranili reklamno tablo. V Ilirski Bistrici so gasilci posredovali zaradi odkrite strehe na osnovni šoli. V občini Koper je ob 10.50 zaradi močnega vetra Luška kapitanija Koper priprla koprsko pristanišče. V občini Nova Gorica so gasilci odstranjevali več podrtih dreves, obtežili so streho industrijskega objekta v Kromberku in prekrili odkrito streho gostinskega objekta. V naselju Pivola v občini Hoče-Slivnica je veter podrl zaščitno gradbeno ograjo. Ob 20.32 je v naselju Podvelka zaradi močnega vetra in sneženja prišlo do motenj v oskrbi z električno energijo. Napako, zaradi katere je brez elektrike ostalo 739 odjemalcev, so odpravili dežurni delavci Elektra Maribor. Delavci cestnega podjetja in gasilci so odstranjevali podrta dreves v občinah Ankaran, Ajdovščina, Brda, Kobarid, Nova Gorica, Tolmin, Semič, Piran, Celje, Hoče-Slivnica, Lovrenc na Pohorju, Radeče, Ribnica na Pohorju, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Mežica, Podvelka, Trbovlje in Zagorje ob Savi, kjer je v naselju Rovišče močan veter odkril streho manjšega sakralnega objekta.

 

Neurja

Izpostava Celje

Ob 18.28 je na Vojkovi cesti v Velenju zaradi obilnih padavin podtalnica zalila kletno stanovanje. Gasilci PGD Velenje so pregledali kraj dogodka in na kraju pustili sesalec za vodo.

Ob 23.03 je na Čopovi ulici v Celju meteorna voda iztekala v četrto in peto nadstropje večstanovanjskega objekta. Gasilci PGE Celje so pri pregledu ugotovili, da se je v enem iz med stanovanj v petem nadstropju snela vertikalna cev meteornih oziroma odpadnih voda, zato so cev zasilno pričvrstili.

 

Plazovi

Izpostava Celje

Ob 20.09 se je na Ljubljanski cesti v Velenju sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Velenje in Bevče so zavarovali kraj dogodka, pokrili plaz s folijo in preprečili dodatno močenje tal. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.59 se je v naselju Stična, občina Ivančna Gorica, pri padcu med sprehodom poškodoval starejši občan. Gasilci PGD Stična so poškodovani osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP in nato še reševalcem pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 16.55 sta v naselju Gmajna, občina Krško, trčila osebno vozilo in poltovornjak. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in pregledali okolico zaradi morebitnih izteklih motornih tekočin.

Izpostava Koper

Ob 22.28 se je iz smeri Bonifika proti Izoli v Kopru osebno vozilo prevrnilo na streho. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so na kraju ugotovili, da nihče od udeležencev ni bil več v vozilu ter kraj zavarovali do prihoda policistov.

Izpostava Kranj

Ob 15.30 sta na cesti Kranj–Polica, občina Kranj, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.53 sta v bližini naselja Rankovci, občina Tišina, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. V nesreči je bila poškodovana ena oseba, ki je bila prepeljana v Splošno bolnišnico Murska Sobota.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.55 sta pri naselju Lešnica, občina Novo mesto, trčila osebno vozilo in avtobus. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila, pomagali reševalcem pri imobilizaciji in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Novo mesto in jo prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 6.26 sta na Reški cesti v Postojni, trčili osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe, odklopili akumulator in posuli iztekle motorne tekočine. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Postojna.

Ob 10.40 se je na cesti med naseljema Runarsko in Podklanec, občina Sodražica, prevrnilo gozdarsko tovorno vozilo naloženo s hlodovino. Gasilci PGD Ribnica in Cerknica so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Za odstranitev tovornega vozila bodo poskrbele pristojne službe. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 8.52 se je na Rožni ulici v Kočevju v stanovanjskem objektu vnelo ostrešje in okolica dimnika. Gasilci PGD Kočevje so pogasili požar, odprli obloge okoli dimnika, strop in talne obloge ter pogasili posamezna žarišča. Z lastnikom so se dogovorili o dokončni sanaciji. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 19.26 je ob Letališki cesti v Ljubljani ob železniških tirih gorela lesena vrtna lopa velikosti 5 x 8 metrov, ogenj pa se je razširil na izolacijo bližnjega vročevoda. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova-Sneberje-Novo polje so požar pogasili in ohladili plinske jeklenke, ki so jih iznesli iz goreče lope ter preventivno pregledali okolico. Lopa je v celoti pogorela, poškodovan vročevod pa bodo sanirali delavci Energetike Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 13.02 je v naselju Froleh, občina Sveta Ana, zagorelo v kleti stanovanjske hiše. Gasilci PGD Sveta Ana in Benedikt so požar pogasili, prezračili prostore in iznesli poškodovane stvari iz objekta.

Ob 16.57 so na Gosposvetski cesti v Mariboru zaznali vonj po plinu. Gasilci JZ GB Maribor so pregledali objekt, izmerili prisotnost plinov in ugotovili, da se v enem od stanovanj smodila hrana na štedilniku. Gasilci so prostore stanovanja prezračili in jih preventivno pregledali.

Ob 18.36 je v ulici Na hribu v Poljčanah zagorela manjša prekajevalnica za mesne izdelke. Požar so pogasili gasilci PGD Poljčane in PGD Laporje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.20 so v naselju Kamnje, občina Ajdovščina, zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci GRC Ajdovščina.

Ob 13.20 so v naselju Šmihel, občina Nova Gorica, zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

Ob 16.43 so se na Bevkovi ulici v Vipavi v dimniku stanovanjskega objekta vnele saje. Požar so pogasili gasilci PGD Vipava.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.38 so v naselju Spodnja Kapla v občini Podvelka gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kapla na Kozjaku in Ožbalt so ugasnili kurilno napravo in nadzorovali izgorevanje saj.

Ob 21.21 je na Spodnji Kaplji, občina Podvelka, zaradi pregretega dimnika zagorela lesena stena v pritličju stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kapla, Ožbalt in Brezno - Podvelka so požar pogasili in s termovizijsko kamero pregledali prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.04 je na Štajerski cesti v Ljubljani v predelu motorja zagorel avtobus mestnega prometa. Voznik avtobusa je delno pogasil požar pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, ki so ga nato dokončno pogasili in ohladili pregrete dele vozila.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Postojna

Ob 4.35 je v Zupančičevi ulici v Ilirski Bistrici gorel plastičen zabojnik za komunalne odpadke, ki sta ga  pogasila gasilca PGD Ilirska Bistrica.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 8.37 se je v bližini Mlinske ulice v naselju Loče, občina Slovenske Konjice, v reko Dravinjo izlivala oljna snov. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, namestili pivnike, pregledali jaške, kjer so zaznali kurilno olje ter v jaške dodatno namestili pivnike in absorbent. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.22 so na Tržaški cesti v naselju Verd, občina Vrhnika, na reki Ljubljanici opazili madeže in zaznali širjenje močnega vonja po ogljikovodikih. Gasilci PGD Verd in GB Ljubljana so pregledali območje in ugotovili, da je zaradi napake na hladilnem sistemu iztekalo gorivo iz odtoka za meteorno vodo. Gasilci so namestili lovilce in pivnike ogljikovodikov ter zaustavili iztekanje. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.40 sta v bližini naselja Volče, občina Tolmin, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja v skladišče shranila najdeno topovsko granato kalibra 149 milimetrov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 8.48 je v Luciji, občina Piran, v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Iz dvigala so jo s tehničnim posegom rešili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Kranj

Ob 7.55 so na Blaževičevi ulici v Škofji Loki gasilci PGD Škofja Loka s tehničnim posegom dvignili in postavili nazaj na vozišče osebno vozilo nasedlo na brežino.

Ob 10.28 so v naselju Puštal, občina Škofja Loka, gasilci PGD Škofja Loka nudili tehnično pomoč delavcem avtovleke pri dvigu osebnega vozila na vozilo avtovleke.

Ob 16.01 so na Kidričevi cesti v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Izpostava Maribor

Ob 14.48 so na Ptujski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje bo v sredo med 7. in 10. uro morje ob plimi poplavilo nižje ležeče dele obale.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/