Skoči do osrednje vsebine

Odprtje prenovljene kuhinje v največjem slovenskem zaporu

V Zavodu za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) Dob pri Mirni je danes potekalo simbolično odprtje prenovljenih prostorov kuhinje in jedilnice, ki se uporablja za preskrbo prehrane zaprtih oseb.

Na dogodku je generalni direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, mag. Bojan Majcen, skupaj z direktorjem zavoda, Zoranom Remicem, s simboličnim prerezom traku izpostavil pomembnost investicijske pridobitve našega največjega zapora in se zahvalil vsem vključenim v izvedbo projekta.

V ZPKZ Dob pri Mirni je bil objekt kuhinje z jedilnico in ostalimi pripadajočimi prostori v slabem stanju, saj od izgradnje v letu 1963 ni bilo večjih investicijskih vložkov v objekt. Za nadaljnjo uporabo je bil zato nujno potreben obnove, kar so ob rednih nadzorih predlagali tudi različni nadzorni organi. Prenovljen je večji del objekta, ki se nahaja v zaprtem delu zavoda in obsega kuhinjo z razdeljevalnico hrane, jedilnico, mesnico. Urejeno je prezračevanje in klimatizacija, zamenjano stavbno pohištvo ter kuhinjska in jedilniška oprema.

Prenova prostorov je potekala od 15. maja 2022 do 31. avgusta 2022 in je predstavljala velik logistični zalogaj za organizacijo prehrane in delo v dobskem zaporu. Za nemoteno pripravo obrokov smo v tem času na zavodskem igrišču pripravljali obroke pod šotorom, ki je obsegal 200 m2 kuhinjskih prostorov, 600 m2 jedilnice ter dodatno začasno hladilnico površine 50 m2. V dogovoru z Ministrstvom za obrambo nam je Slovenska vojska v času prenove zagotovila dve poljski kuhinji, s skupno šestimi kotli, prav tako smo za zagotovitev zadostnega števila obrokov uporabili dosedanjo kuhinjsko opremo. Vrednost investicije za celovito obnovo prostorov, za dobavo kuhinjske opreme in dobavo opreme jedilnice je bila 746.739,39 evra.

V kuhinji ZPKZ Dob pri Mirni se dnevno pripravi okvirno 1500 obrokov, za več kot 600 zaprtih oseb, tudi za dislocirana oddelka zavoda. Zagotavlja se zajtrk, kosilo in večerjo. Za obsojence, ki so vključeni v delo, pa tudi malico. Obroke vsak dan pripravlja 5 inštruktorjev-kuharjev in 45 obsojencev, ki so v kuhinji zaposleni na različnih delavnih mestih v okviru hišnih del: kuharji, kuharji-pomočniki, pralci, čistilci, peki, delilci. Zelenjavo za pripravo obrokov se v toplem delu leta zagotavlja na zavodskem vrtu, na katerem obsojenci pridelajo večje količine vrtnin, kot na primer: solato, paradižnik, papriko, jajčevce in bučke. Z investicijo prenove smo v zavodu dobili sodobno kuhinjo, ki bo omogočala ustrezno in nemoteno pripravo obrokov hrane za zaprte osebe ter izboljšala delovne pogoje tako zaprtih oseb kot zaposlenih inštruktorjev – kuharjev.