Skoči do osrednje vsebine

Obsojenke in pripornice z UNICEF-ovimi punčkami iz cunj vračajo upanje sebi in otrokom po svetu

Obsojenke in pripornice iz Zavoda za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) Ig so se pridružile dolgoletnim prostovoljkam UNICEF-a Slovenija in ustvarile UNICEF-ove punčke iz cunj, ki pomagajo reševati otroška življenja. Posebno sodelovanje je bilo namenjeno spodbujanju kreativnosti, kompetenc in družbene odgovornosti zaprtih oseb. Dobrodelne punčke so na ogled v Državnem zboru in na www.punckeizcunj.si.

V okviru delovne terapije ZPKZ Ig, namenjene rehabilitaciji in resocializaciji zaprtih oseb, je 12 obsojenk in 5 pripornic z veliko vneme, domišljije in srčnosti ustvarilo 32 UNICEF-ovih punčk iz cunj. Vsaka od punčk predstavlja otroka v državi v razvoju, ki potrebuje cepljenje proti šestim otroškim nalezljivim boleznim. Zaradi bolezni, ki jih je mogoče enostavno preprečiti s cepljenjem, na svetu namreč vsako leto umre 1,5 milijona otrok.

»S projektom smo želeli spodbujati kreativnost, kompetence in družbeno odgovornost zaprtih oseb. Obsojenke in pripornice so se pod mentorstvom delovne terapevtke ustvarjanja lotile zavzeto in predano, s svojimi idejami in z natančnostjo. Verjamemo, da so se ob tem ogromno naučile in si predvsem aktivno, koristno zapolnile čas v zaporu. V veliko zadovoljstvo pa nam je, da bomo s tem prispevali k boljši prihodnosti najranljivejših otrok po svetu,« je povedala direktorica ženskega zapora, Tadeja Glavica.

»Cepljenje vsako leto reši do tri milijone otroških življenj. Pri tem pomagajo tudi srčne prostovoljke, ki izdelujejo UNICEF-ove punčke iz cunj, in darovalci, ki punčkam ponudijo nov dom ter z donacijami pomagajo otrokom,« je povedal Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija. »V projekt se že vrsto let vključujejo vse generacije ter tako združujejo kreativnost in dobrodelnost. Veseli smo, da bomo lahko tudi s pomočjo ZPKZ Ig izpolnjevali poslanstvo projekta in otrokom omogočili zdrav začetek življenja.« UNICEF Slovenija je s podporo darovalcev z UNICEF-ovimi punčkami iz cunj doslej rešil že več kot 20.700 otroških življenj oz. za več kot 1.080 osnovnošolskih razredov otrok.

Ustvarjalke so sodelovanje pri projektu opisale kot vir sočutja, veselja in notranjega miru – te občutke so želele podariti dalje.

»Prijetni občutki nam dajo varnost. Ko se počutimo varni, imamo v sebi toplino, sočutje, brezpogojno ljubezen. Otroku, ki bo prejel prečudovito punčko iz cunj, želim, da bi se z njo brezskrbno igral, bil vesel nasmejan, srečen, radosten,« je povedala ena od ustvarjalk.

Ob delu so se ustvarjalke spomnile svojega otroštva, ena od njih pa tudi svoje prve punčke, ki jo je iz cunj izdelala mama: »Igranje s to punčko mi je pomagalo obdržati veselje, srečo, radost … in brezskrbne dni. Ko sem izvedela, da bom lahko prisotna pri tako pomembnem projektu – izdelovanju punčk iz cunj, me je najprej popeljalo nazaj v moje otroške dni. Najprej sem podoživela občutek praznine in žalosti. Na žalost je na svetu tudi danes ogromno otrok, ki so nesrečni, ki živijo v pomanjkanju in stiski, ki trpijo in nimajo možnosti brezskrbnega otroštva. Vendar se je moja žalost spremenila v radost in veselje, saj sem vedela, da bomo s skupnimi močmi osrečili otroška srca.«

Vsaka punčka ima svojo zgodbo, saj jo je naredilo več različnih pridnih rok. Ustvarjalke, ki so si med seboj pomagale, so navdih za podobo in imena punčk črpale iz domišljije, iz svojega otroštva, pa od otrok, vnukov in nekaterih zaposlenih iz zavoda. Nekatere je projekt tako navdušil, da so ga izvajale še po času, namenjenem delovni terapiji. Velika motivacija je bil namreč tudi cilj projekta: pomagati najranljivejšim otrokom.

»Navdih za ustvarjanje sem črpala iz navdušenja, da sem imela možnost in priložnost sodelovati pri tako pomembnem projektu in s pomočjo UNICEF-a danes, na ta način, tudi jaz osrečiti otroke. Pa tudi iz domišljije,« je povedala ustvarjalka. »Z natančnostjo, dobrim sodelovanjem in vzdušjem v skupini, pa tudi z našo razigranostjo in domišljijo, so nastale res prečudovite punčke.«

Med koristnim preživljanjem prostega časa so ustvarjalke krepile ročne spretnosti, nekatere so se lotile kvačkanja in pletenja, kar je predstavljalo tudi svojevrsten izziv.

»To je bil zame nov izziv. Vedno sem si želela naučiti plesti in kvačkati, sploh pa sedaj, ko imam vnukinjo,« je povedala ustvarjalka, ki je za punčke spletla kapice, copate, hlače, jopice, torbice. »Zame je bil največji navdih moja vnukinja. Ves čas ob izdelovanju sem premišljevala, kaj bi ji bilo všeč, kateri materiali so prijetni na dotik, da punčka dobi svojo vrednost. Vrednost prve mehke punčke za vsakega otročka, vrednost varnosti, prijetnosti, toplote, ljubezni. Vse to vključujem v svoje delo. Kaj še lahko dam nekomu, ki si sam ne more pomagati? Sama težko drugače pomagam, če pa lahko v svojem prostem času naredim samo eno punčko, katere donacija bo osrečila enega otoka, menim, da je moje poslanstvo opravljeno. Narisati nasmeh vsaj enemu otroku je zame neprecenljivo in se rada vključim v takšen projekt.«

Ustvarjalke, ki so sodelovale pri projektu, so želele otrokom podariti najboljšo popotnico za življenje.

»Biti del dobrodelnega projekta je dober razlog, da pomagaš nekomu in se naučiš novih veščin. Bilo je lepo, ker smo se vse potrudile za dober namen. Vsem otrokom na svetu želim, da bi bili srečni in upam, da smo lahko pomagale in poklonile nasmeh,« je še dodala ena od ustvarjalk.

»Zdelo se mi je lepo nameniti čas za izdelavo nečesa lepega in koristnega za otroke. Vsem otrokom želim srečo in veselje, brezskrbnega igranja, lepih krajev in lepih trenutkov v življenju.« S temi besedami je svojo punčko v svet pospremila druga ustvarjalka.

V Državnem zboru je do petka, 25. novembra, na ogled razstava UNICEF-ovih punčk iz cunj, ki so nastale v omenjenem projektu, in punčk, ki so jih izdelale dolgoletne prostovoljke UNICEF-a Slovenija, ki prihajajo iz vseh koncev Slovenije. Vse punčke si je mogoče ogledati tudi na www.punckeizcunj.si, kjer si lahko izberete svojo najljubšo in jo podarite sebi ali svojim najdražjim. Z donacijo v višini 20 evrov, kolikor stane cepljenje enega otroka proti šestim nalezljivim boleznim, prejmete punčko in rešite otroško življenje.

Več informacij za medije:

UNICEF Slovenija: Tjaša Jazbinšek, odnosi z javnostmi, 041 987 594, tjasa.jazbinsek@unicef.si

Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij: Ksenja Lampe, odnosi z javnostmi, 01 300 56 27, ksenja.lampe@gov.si / pr.ursiks@gov.si