Skoči do osrednje vsebine

Ministrica v Tokiu poudarila pomembnost odgovorne ureditve področja umetne inteligence

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh se je udeležila ministrskega zasedanja Sveta Globalnega partnerstva za umetno inteligenco, ki je potekal v Tokiu na Japonskem. Na zasedanju so sprejeli deklaracijo, s katero so se strinjali, da je za reševanje kompleksnih izzivov družbe nujen razvoj ekosistema umetne inteligence, ki pa mora biti varna in usmerjena v dobrobit človeka.

»V Sloveniji verjamemo v človekove pravice in odgovoren pristop k razvoju, uvajanju in uporabi umetne inteligence. V ospredju morata biti zasebnost in varnost,« je v svojem govoru na ministrskem zasedanju Sveta Globalnega partnerstva za umetno inteligenco (ang. Global partnership for artificial intelligence – GPAI) poudarila ministrica dr. Stojmenova Duh. Po njenih besedah morajo digitalne storitve in izdelki upoštevati najvišje razpoložljive mednarodne varnostne standarde, zato morajo države ustvariti celoten digitalni ekosistem, od ponudnikov do uporabnikov varnih storitev in izdelkov ter vso tehnologijo. V skladu s tem se je ministrica zavzela za oblikovanje regulativnih okvirjev, ki bodo zagotovili, da bo umetna inteligenca še naprej omogočala demokratične procese, ne pa jih kršila.

Zato je izrazila željo, da bi bilo Globalno partnerstvo za umetno inteligenco operativno sposobno izvajati projekte umetne inteligence v realnem svetu in ne le na ravni oblikovanja politike. K temu je dodala, da bi morala ta mednarodna iniciativa, katere ena od ustanovnih članic je tudi Slovenija, podpirati razvoj umetne inteligence in poskrbeti za premostitev vrzeli med strateškim načrtovanjem in odločitvami, ki jih sprejemajo oblikovalci politik ter izvajalci teh odločitev. Ministrica je v svojem govoru izrazila tudi zaskrbljenost zaradi spolne, geografske in starostne digitalne ločnice. Zato je treba po njenih besedah omogočiti dostop do digitalnih spretnosti tako ženskam kot moškim, mladim in starejšim, tistim, ki živijo na severu ali jugu, v mestih ali na podeželju, saj bomo zgolj s tem dosegli večjo vključenost v demokratično odločanje, izobraževanje in podjetništvo.

Dr. Emilija Stojmenova Duh se je v Tokiu srečala tudi z japonskim ministrom za digitalizacijo Tarom Konom. Govorila sta o podobnih izzivih, s katerimi se soočata Slovenija in Japonska, ter o možnosti sodelovanja v okviru projektov digitalne preobrazbe in Družbe 5.0. Gre za izzive na področju podatkovne politike, kjer je treba uvesti standarde na svetovni ravni, je po srečanju povedala dr. Stojmenova Duh. Omenila je tudi uvajanje novih digitalnih tehnologij in učinkovitih digitalnih storitev za državljane, kjer je za razumevanje in uporabo tehnologij nujen hiter razvoj digitalnih kompetenc predvsem starejše populacije. Zato sta se z ministrom Konom dogovorila za okrepitev sodelovanja na teh področjih, med njimi je tudi pilotni projekt za krepitev vloge poštnih poslovalnic pri digitalnem opismenjevanju prebivalstva, ki ga bosta državi začeli ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov.