Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon zaključil obisk pri slovenski skupnosti v Argentini

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes udeležil zaključnega dne prvega Vseslovenskega srečanja v Mendozi v Argenitni, ki se ga je udeležilo blizu 500 Slovencev iz Argentine, Brazilije, Urugvaja, Čila in Kanade.
Minister Matej Arčon z udeleženci Vseslovenskega srečanja.Stojijo pred katedralo v Mendozi.

Minister Matej Arčon z udeleženci Vseslovenskega srečanja. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister Arčon se je zjutraj udeležil slovenske zahvalne svete maše in blagoslova vina v osrednji mendoški Katedrali Gospe iz Loreta. Mašo je vodil ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, ki je po imenovanju Slovenske škofovske konference, odgovoren tudi za Slovence zunaj Slovenije.

Dan se je nadaljeval v Slovenskem domu v Mendozi, kjer so se združili slovenski rojaki iz Južne Amerike, Kanade in Slovenije. Na srečanju je minister Arčon imel nagovor, v katerem je izrazil hvaležnost, da je obiskal slovensko skupnost v Mendozi, spoznal srčnost in predanost tukajšnje slovenske skupnosti. Zahvalil se je vsem, ki se po svojih najboljših močeh s srčnostjo in zavednostjo trudijo ohranjati slovensko kuturo in povezujejo slovensko skupnost. Pozval je vse, da se spoštujejo, da se povezujejo, da iščejo v ljudeh pozitivne plati. Za zaključek pa je še dejal, da je hvaležen, ker je ravno minister za slovence v zamejstvu in po svetu, “ker sem minister ljudi, ki vas zelo cenim, vas spoštujem in imam zelo rad.”

Podelil je tudi priznanja in zahvale Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Slovenski mladinski organizaciji SDO-SFZ ob 70-letnici delovanja za dolgoletna prizadevanja in neprecenljiv prispevek k ohranjanju slovenstva med mladimi rojaki v Argentini; Slovenskemu društvu Triglav Entre Rios ob 20-letnici delovanja za dolgoletno, srčno delo in neprecenljiv prispevek k ohranjanju slovenstva v slovenski skupnosti; fundaciji Slovenski duh ob 5-letnici delovanja za neutrudna prizadevanja pri ohranjanju slovenskega jezika in kulture ter povezovanje slovenske skupnosti v Argentini. Priznanja so prejeli še dolgoletni častni konzul RS v Mendozi Jože Šmon za neprecenljiv prispevek k razvoju in ohranjanju slovenske zavesti, jezika in kulture ter dolgoletno delo znotraj slovenske skupnosti v Argentini; Društvo Slovencev v Mendozi in Slovensko argentinska gospodarska zbornica za aktivno sodelovanje in vložen trud pri pripravi in izvedbi I. Vseslovenskega srečanja z martinovanjem v Mendozi.

Prvo Vseslovensko srečanje se je zaokrožilo z velikim družabnim dogodkom na katerem so svoje plesne, pevske in igralske sposobnosti prikazali člani mendoške slovenske skupnosti, popoldan pa se je zaključil s plesom ob ritmih slovenskega ansambla Lun’ca. Na ogled je bila tudi razstava mozaikov iz različnih materialov slovenske rojakinje iz Čila gospe Martine Tomažič.

Srečanje, ki mu bodo nedvomno sledila druga, so s podporo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, organizirali Društvo Slovencev v Mendozi - Sociedad Eslovena de Mendoza, Slovensko-argentinska gospodarska zbornica in Veleposlaništvo RS v Buenos Airesu.

Prvo vseslovensko srečanje v Mendozi je bilo namenjeno povezovanju Slovencev iz vsega sveta. Slovesno odprtje štiridnevnega dogodka je bilo v četrtek, 17. novembra v središču mesta Mendoza na osrednjem trgu Plaza Independencia, kjer je zadonela slovenska himna. Sledil je Slovenski kulturni večer s slovenskim kulturnim programom v mestnem teatru.

Minister Arčon je v petek, 18. novembra 2022, pozno popoldan v mendoškem kongresnem centru otvoril Poslovno konferenco, ki je bila organizirana z namenom krepitve gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Argentino ter slovenskimi gospodarstveniki po svetu. V nagovoru se je minister Arčon, ki ga v Mendozi spremlja gospodarska delegacija iz Slovenije, zahvalil vsem, ki po svojih najboljših močeh krepijo medsebojno sodelovanje, in dejal, da so prav Slovenci po svetu lahko najboljša vez za povezovanje med državami. Ob tem je povabil vse, da se povezujejo, ohranjajo stike in še naprej iščejo skupne interese, ki so osnova za krepitev sodelovanja.

Poslovna konferenca, na kateri so svoje delovanje predstavili tudi častni konzuli RS v Južni Ameriki, je sestavljala štiri panele na katerih so udeleženci razpravljali o internacionalizaciji, zelenem in digitalnem; o temeljih slovenskega gospodarstva; o priložnostih za tesnejše sodelovanje; predstavili so svojo vizijo dela in dobre prakse uspešnih podjetnikov. Poudarek konference je bil tudi na trajnostnem zelenem in vinskem turizmu. Na konferenci so se zvrstila še posamična srečanja gospodarstvenikov z namenom pospeševanja ekonomske izmenjave.

Pred tem je minister Arčon obiskal Slovensko šolo Anton Martin Slomšek, kjer se je z učenci družil v okviru projekta tradicionalni slovenski zajtrk, kasneje pa si je skupaj s predstavniki Slovensko-argentinske gospodarske zbornice SLOAR ogledal proizvodnjo podjetja IMPSA in njihov tehnološki razvojni center. IMPSA je edino podjetje v Latinski Ameriki z lastno tehnologijo za izdelavo opreme za proizvodnjo vetrne energije in hidravlike.

Provinca Mendoza z glavnim mestom Mendoza leži ob vznožju Andov na zahodu strani Argentine. V deželi sonca in dobrega vina, kot pregovorno imenujejo te kraje, danes živi tudi močna slovenska skupnost. Od tod prihajajo Mendoški oktet, Mendoški pevski zbor, Otroški pevski zbor Škrjančki, vsi so s svojim ubranim petjem že gostovali v Sloveniji in so med Slovenci dobro poznani. Mendoški Slovenci veljajo za priznane vinarje in so izjemno aktivni v mnogih vinskih kleteh na tem področju. Tu je moč najti tudi uspešne slovenske gospodarstvenike, predvsem pa velja ta slovenska skupnost za eno najbolj srčnih in pristnih slovenskih skupnosti.