Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec na mednarodnem varnostnem forumu v Halifaxu

Minister za obrambo Marjan Šarec se je med 18. in 20. novembrom v Kanadi, v Halifaxu, udeležil mednarodnega varnostnega foruma. Kot govornik je sodeloval na panelu o trendih uporabe sodobnih oborožitvenih sistemov v odnosu do tradicionalnih z naslovom “Tanks or Tech? The 21st Century Battlefield”

Poudaril je, da glavno vprašanje niso samo tanki ali sodobna tehnika, temveč ljudje, naši vojaki, in njihova sposobnost združevanja obstoječih in novih tehnologij, usposabljanje ter učinkovito vojaško vodenje. “Zato ne smemo pozabiti, da so ljudje tisti, ki naredijo resnično razliko.”

Ob robu mednarodnega varnostnega foruma se je minister Šarec srečal s kanadsko ministrico za obrambo Anito Anand. Sogovornika sta največ pozornosti namenila krepitvi sodelovanja med državama na obrambnem in varnostnem področju, sodelovanju v mednarodnih operacijah in misijah, s poudarkom na sodelovanju v Natovi aktivnosti okrepljena prisotnost v Latviji, kjer je Slovenija prisotna od leta 2017, ter izmenjavi stališč glede situacije v Evropi po ruski agresiji na Ukrajino.

Minister Šarec se je srečal tudi s švicarsko ministrico za obrambo Violo Amherd in ministrom za obrambo Republike Kosovo Armendom Mehajem. Z obema kolegoma je izmenjal mnenja glede medsebojnega bilateralnega sodelovanja in aktualnih tem.