Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. novembra 2022

Potresi

Ob 6.20 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 4,3 v morju v bližini Pesare v Italiji (vir: Italijanski nacionalni inštitut za geofiziko in vulkanologijo). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Lucije, Domžal in Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla IV. stopnje po evropski petstopenjski potresni lestvici (EMS-98).

  

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.44 je na pobočju Debele peči, nad naseljem Krnica, občina Gorje, pes ušel lastniku nakar sta se oba zaplezala na ledenem območju. Reševalci GRS Mojstrana so s pomočjo vrvne tehnike oba spravili na varno območje in pospremili v dolino. Aktiviran je bil helikopter SV za gorsko reševanje, ki je prepeljal reševalce v bližino kraja dogodka. Zaradi neugodnih vremenskih razmer reševanje s helikopterjem ni bilo mogoče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.53 si je na Mangartu, občina Bovec, tuj planinec poškodoval nogo. Reševalci GRS Bovec in helikopter SV z združeno ekipo HNMP in GRS so poškodovanca prepeljali v Bovec. Tam so ga oskrbeli reševalci NMP Tolmin in ga z reševalnim vozilom prepeljali do mejnega prehoda Predel, kjer so ga predali italijanskim reševalcem.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.31 se je v gozdu v bližini Grahovega ob Bači, občina Tolmin, na strmem in nevarnem terenu poškodovala pohodnica. Reševalci GRS Tolmin so poškodovanko oskrbeli z vakuumsko opornico, namestili v nosila, s pomočjo vitla dvignili in prenesli do ceste, kjer so jo prevzeli svojci ter jo prepeljali v bolnišnico.

Ob 13.02 je v gozdu na območju Matajurja, občina Kobarid, občana obšla nenadna slabost. Reševalci GRS Tolmin in gasilci PGD Kobarid so ga oskrbeli do prihoda helikopterja SV z združeno ekipo HNMP in GRS Brnik. Helikopter je obolelega prepeljal do Tolmina, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Tolmin.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.46 se je v ulici Brdo v Bovcu oseba poškodovala pri padcu po stopnicah. Gasilci PGD Bovec so poškodovani osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Tolmin, ki so jo odpeljali v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Postojna

Ob 10.17 se je v naselju Hrašče, občina Postojna, v stanovanju večstanovanjskega objekta nahajala neodzivna oseba. Posredovali so gasilci PGD Studenec in reševalci NMP Postojna. Oseba je preminula.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 5.08 je na Ljubljanski cesti v Velenju osebno vozilo trčilo v nadstrešek in nato v parkirano osebno vozilo. Gasilci PGD Velenje so s pomočjo avtodvigala dvignili nadstrešek, izvlekli obe vozili, nadstrešek začasno stabilizirali in dvignili, odstranili podporne stebre, streho nadstreška spustili varno na tla, na vozilih odklopili akumulator ter posuli razlite motorne tekočine. V prometni nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 9.19 je na avtocesti za izvozom Vransko v smeri Ljubljane, občina Vransko, prišlo do prometne nesreče enega osebnega vozila. Gasilci PGE Celje in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, pregledali udeležene, posuli razlite motorne tekočine ter odklopili akumulator vozila. V prometni nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.31 sta na Tržaški cesti v Ljubljani trčili osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka. Reševalci NMP Ljubljana so oskrbeli voznico osebnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.47 se je v ulici Mirce v Ajdovščini osebno vozilo zaletelo v drog javne razsvetljave. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ajdovščina.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.40 je na cesti Žuniči–Vinica pri naselju Paunoviči, občina Črnomelj, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, posuli razlite motorne tekočine ter vozilo postavili nazaj na kolesa. Reševalci NMP Črnomelj so tri poškodovane osebe oskrbeli na kraju in prepeljali v SB Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 15.22 se je na Cankarjevi cesti v Radovljici na štedilniku smodila pozabljena hrana. Gasilci PGD Radovljica, Lesce in Begunje na Gorenjskem so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, odstranili hrano s štedilnika, prezračili stanovanje in nudili pomoč reševalcem NMP Radovljica in Bled pri prenosu starejše osebe do reševalnega vozila.

Ob 22.44 je na Brezjah, občina Radovljica, gorelo v dimniku stanovanjskega objekta, ogenj pa se je razširil v ostrešje. Gasilci PGD Brezje in Radovljica so požar pogasili ter s termo kamero preventivno pregledali okolico dimniške tuljave. Stanovalcem so prepovedali uporabo kurilne naprave do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.04 je na Veliki Preski, občina Litija, zagorel drog električne napeljave. Gasilci PGD Polšnik so zavarovali kraj dogodka do prihoda dežurnega električarja, ki je izklopil elektriko in omogočil gašenje požara.

Ob 9.04 se je v naselju Krvava peč v občini Velike Lašče, v vikend hiši zaradi slabe dimovodne naprave vnela stena ob dimniku. Gasilci PGD Rob so požar pogasili in odstranili leseno steno.

Izpostava Maribor

Ob 10.46 je v naselju Modrič v občini Slovenska Bistrica v kurilnici stanovanjske hiše zagorelo v zalogovniku kurilne naprave. Gasilci PGD Kebelj so požar pogasili, prostor prezračili in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.47 so v Stari ulici v Murski Soboti gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Murska Sobota so dimnik pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 3.51 je v bližini zaselka Kamna Gorica, občina Cerknica, ob gozdu gorela baraka velikosti okoli 12 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Cerknica so požar pogasili in požarišče izdatno zalili. Baraka je v celoti uničena.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 10.20 je v naselju Podljubelj, občina Tržič, gorelo osebno vozilo. Gasilci GARS Kranj, PGD Bistrica pri Tržiču in Podljubelj so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar na motornem delu vozila in ga pregledali s termovizijsko kamero. Vozilo je bilo v požaru uničeno. Poškodovanih oseb ni bilo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 6.55 so v naselju Zagorje, občina Kozje gasilci PGD Lesično-Pilštanj-Zagorje razžagali in odstranili podrto drevo, ki je padlo na cestišče.

Ob 8.25 sta se na cesto na relaciji Lesično–Zagorje v naselju Zagorje, občina Kozje, podrli drevesi. Gasilci PGD Lesično-Pilštanj-Zagorje so zavarovali kraj dogodka, drevesi razžagali in odstranili s ceste.

Ob 21.19 so v Kocbekovi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Izpostava Kranj

Ob 7.22 je v Ulici XXXI divizije v Kranju zaradi počenega ventila voda zalila klet stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj so vodo izčrpali.

Ob 8.34 so v ulici Staneta Bokala na Jesenicah gasilci GARS Jesenice rešili osebo, ki je padla in se ji je pri tem noga zagozdila v invalidski voziček.

Ob 23.45 se je na Cesti na Brdo v Kokrici, občina Kranj, v dvigalu stanovanjskega objekta sprožil alarm za reševanje. Gasilci GARS Kranj so na kraju ugotovili, da gre za tehnično napako na alarmni napravi dvigala. Dvigalo so izklopili iz obratovanja in obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.08 sta v Ulici Metoda Mikuža v Ljubljani gasilca GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprla vhodna vrata stanovanja v osmem nadstropju večstanovanjske stavbe in materi z dvema otrokoma omogočila vstop v stanovanje, v katerega se je zaklenil njen partner, ki se ni odzival na zvonjenje in trkanje.

Izpostava Maribor

Ob 22.16 se je na Ferkovi ulici v Mariboru v stanovanju nahajala onemogla oseba. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli vrata ter omogočili dostop svojcem in reševalcem NMP Maribor do onemogle osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.45 je na cesti Sadinja vas pri Dvoru–Mali Lipovec, občina Žužemberk, podrto drevje oviralo promet. Gasilci PGD Dvor so drevje razžagali in odstranili s ceste.

Ob 9.30 sta v Drašči vasi, občina Žužemberk, gasilca PGD Šmihel pri Žužemberku razžagala in odstranila podrto drevo, ki je padlo na cesto.

Izpostava Ptuj

Ob 16.21 se je na cesto Velika Nedelja–Šardinje, občina Ormož, podrlo drevo. Gasilci PGD Velika Nedelja so drevo razžagali, ga odstranili ter očistili cestišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Po podatkih Urada za meteorologijo, Agencije RS za okolje, bo burja od jutri dopoldne do okoli polnoči na izpostavljenih legah v sunkih presegala hitrost 120 km/h. Zaradi močnega sneženja od jutri dopoldne do večera bodo vozne razmere predvsem na Notranjskem, Kočevskem ter v nekoliko višjih legah Gorenjske in severne Primorske precej poslabšane. Predvsem v teh krajih bo lahko zapadlo več kot 25 cm snega.

  

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

 

Hidrološko stanje in napoved

Po podatkih Urada za hidrologijo in oceanografijo, Agencije RS za okolje, bo v torek zjutraj in dopoldan med 6. in 11. uro močneje povišana gladina morja. V času jutranje plime med 8. in 9. uro lahko morje poplavi v višini med 30 in 50 cm. Dopoldan bo ob burji morje močneje vzvalovano, zato bo ob sovpadanju visoke gladine morja in povišanega valovanja najbolj izpostavljen rt Madona v Piranu. Tudi v sredo bo ob jutranji plimi okoli 9. ure morje poplavilo nižje dele obale, predvidoma v višini okoli 20 cm.

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/