Skoči do osrednje vsebine

Ali v večstanovanjskih stavbah ustrezno skrbijo za dvigala

  • Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor
Stanovanjska inšpekcija Inšpektorata za okolje in prostor je v letu 2022 akcijo nadzora v zvezi z obveznimi rednimi pregledi dvigal in njihovim vzdrževanjem v večstanovanjskih stavbah. Akcija je bila namenjena ugotavljanju kršitev, preprečevanju večjega obsega kršitev in zaščiti javnega interesa.

Na podlagi podatkov o nujnih intervencijah zaradi nepravilnosti na dvigalih opravljenih v letu 2021 v registru SPIN, Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, je stanovanjska inšpekcija izvedla inšpekcijski nadzor v večstanovanjskih stavbah v etažni lastnini z največjim številom intervencij zaradi napak na dvigalih, pri čemer je bilo upoštevano, da se geografsko pokrije čim večji del države. Tako je bil nadzor vzdrževanja dvigal izveden v 15 objektih, in sicer v treh objektih v Velenju, v po enem Trbovljah, Slovenskih Konjicah, Sevnici, Laškem, Kopru, Jesenicah, Idriji ter v 5 objektih v Kranju.

Inšpektorji so zahtevali:

  • zadnje poročilo o periodičnem pregledu dvigala s strani pooblaščene organizacije,
  • izjavo ali so bile morebitno ugotovljene pomanjkljivosti in ali so bile okvare na dvigalu odpravljene,
  • izjavo o razlogih, zakaj morebitno ugotovljene pomanjkljivosti še niso odpravljene.

Inšpekcijske ugotovitve in ukrepi:

  • v enem primeru je bila izdana ureditvena odločba, ki je bila tudi izvršena,
  • v 14 primerih postopki s sklepom ustavljeni, ker ni bilo ugotovljenih pomanjkljivosti vzdrževanja dvigal, oziroma so bile, po izjavi upravnika in priloženih izjavah pogodbenih serviserjev, le-te odpravljene.

Ob zaključku akcije stanovanjska inšpekcija ugotavlja, da tudi z rednimi pregledi in načrtovanjem akcij v zvezi z vzdrževanjem dvigal v večstanovanjskih objektih pripomoremo, k spoštovanju predpisov in zmanjševanju večjega obsega kršitev na tem področju.

Pravna podlaga:

Stanovanjski zakon v petem členu določa skupne dele večstanovanjske stavbe, kot so skupne inštalacije, naprave in oprema med katero sodijo tudi dvigala. Če skupni deli večstanovanjske stavbe niso vzdrževani v skladu z normativi za vzdrževanje stanovanj in stanovanjskih stavb, ki jih s pravilnikom predpiše minister, ter niso primerni za normalno rabo ima inšpektor pravico in dolžnost, da z odločbo odredi, katera dela je treba izvesti in da določi primeren rok za njihovo izvedbo. Za javni interes na stanovanjskem področju se šteje zagotavljanje takšnega stanja večstanovanjske stavbe, da je omogočena njena normalna raba.