Skoči do osrednje vsebine

Inšpektorat za okolje in prostor

 • Vlada v Odloku o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 določa, da od 15. septembra 2021 dalje, vsi zaposleni, kot tudi uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti ali v okoljih, izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

 • Iz gramozne jame na Dravskem polju je bilo v okviru inšpekcijske izvršbe odstranjenih 68 tisoč ton odpadnih gum in tudi nekaj drugih nezakonito odloženih odpadkov. Kose odpadne gume, ki je ni bilo mogoče odstraniti s strojno opremo, pa so odstranjevali udeleženci čistilne akcije, ki so jo organizirali Občina Kidričeva v sodelovanju z Inšpektoratom za okolje in prostor ter podjetjem Surovina. Udeleženci čistilne so ročno akcije pobrali še okoli 20 ton odpadka in s tem simbolično zaključili dolgotrajno in zahtevno izvršbo inšpekcijskih odločb.

 • Lastovke so vitke, dolgorepe ptice, ki nam oznanijo, da v našo deželo prihaja pomlad. Popravijo si gnezda, v katerih so živele preden so se pred zimo umaknile v toplejše kraje ali pa jih zgradijo nova. Mestni in kmečki lastovki, ki živita čisto blizu človeka, so všeč predvsem vogali pod strehami, balkoni, oporniki. Žal to ni vedno všeč človeku.

Aktualno

 • V akciji nadzora gradbene inšpekcije več kot 40% objektov v gradnji nedovoljenih

  Gradbena inšpekcija Inšpektorata za okolje in prostor (IRSOP) je za letošnje leto načrtovala dve akciji nadzora, usmerjeni v odkrivanje nedovoljenih gradenj. Akcija nadzora objektov za katere je inšpektorat dobil pobudo za izvedbo nadzora je še v teku. Akcija, v kateri so gradbeni inšpektorji z rednimi pregledi območij, ki jih nadzirajo, preverjali ali imajo objekti v gradnji, pridobljeno gradbeno dovoljenje, pa je zaključena.

 • Akcije nadzora nad čezmejnim pošiljanjem odpadkov v juliju in avgustu

  Inšpektorji za okolje so skupaj s predstavniki Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) in Policije tudi v poletnih mesecih opravili več skupnih akcij nadzora nad čezmejnim pošiljanjem odpadkov. Nadzori so potekali na avtocestnih počivališčih Dolinsko, Povir, Lormanje in Šempas, na avtocestnih kontrolnih točkah Log pri Brezovici, Torovo in Kompolje, mejnem prehodu Vič in v pristanišču Luka Koper.

 • Nezakonito odloženo blato iz čistilnih naprav odstranjeno iz zemljišča v Vodulah

  Inšpektorica za okolje je na kontrolnem inšpekcijskem nadzoru, skupaj s predstavnikoma Vodnogospodarskega podjetja Ptuj (VGP Drava) in izvajalca LASAZ, d. o. o., ugotovila, da je zavezanec v celoti odstranil blato iz komunalnih čistilnih naprav, ki ga je na zemljišče v Vodulah nezakonito odložil letos, junija.