Skoči do osrednje vsebine

Inšpektorat za okolje in prostor

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

 • Lastovke so vitke, dolgorepe ptice, ki nam oznanijo, da v našo deželo prihaja pomlad. Popravijo si gnezda, v katerih so živele preden so se pred zimo umaknile v toplejše kraje ali pa jih zgradijo nova. Mestni in kmečki lastovki, ki živita čisto blizu človeka, so všeč predvsem vogali pod strehami, balkoni, oporniki. Žal to ni vedno všeč človeku.

 • Vlada Republike Slovenije je 10. 3. 2021 izdala Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19, s katerim se zaradi zmanjšanja tveganja okužbe in preprečevanja širjenja nalezljive COVID-19 določajo začasni ukrepi za zavarovanje položaja strank in omogočanja odločanja organov v upravnih zadevah, organi, na katere se nanašajo začasni ukrepi, in veljavnost začasnih ukrepov.

 • Po 1. januarju 2021 bo režim pošiljanja odpadne plastike, za katerega je treba upoštevati zakonodajo s področja pošiljanja odpadkov, spremenjen. Pripravljena ali posodobljena je tudi vrsta smernic in dokumentov z navodili.

Aktualno

 • Kaj lahko naredi lastnik objekta, na katerem so nastale poškodbe zaradi gradnje v bližini

  Pobude gradbeni inšpekciji za uvedbo inšpekcijskega nadzora zaradi neustreznega obnavljanja objektov so dokaj pogoste. Ljudje se bojijo, da je ogrožena stabilnost in mehanska odpornost objekta. S podobnimi strahovi se v zadnjem času vedno pogosteje obračajo tudi lastniki objektov, ki so na svoji nepremičnini zaznali nastanek razpok zaradi gradnje objekta v bližini. Kaj lahko v teh primerih naredi gradbeni inšpektor?

 • Preko 70 inšpekcijskih nadzorov v romskih naseljih na Dolenjskem

  V letošnjem letu, v romskih naseljih na celotnem območju Dolenjske, poteka skupna akcija nadzorov Policije in Območne enote Inšpektorata za okolje in prostor v Novem Mestu (OE NM). V romskih naseljih na območju Črnomlja, Metlike, Brežic, Krškega, Novega mesta in Trebnjega so do sedaj skupaj izvedli že preko 70 inšpekcijskih nadzorov.

 • Turčija ne bo več sprejemala odpadkov polimerov etilena

  Turčija je v svojem Uradnem listu dne 17. 5. 2021 objavila, da z 18. majem 2021 prepoveduje uvoz odpadne plastike s carinsko tarifo 391510 oziroma odpadkov polimerov etilena.