Skoči do osrednje vsebine

Varna, solidarna in vključujoča družba: o etičnem zaposlovanju

Ministrstvo za notranje zadeve je skupaj z Mednarodno organizacijo za migracijo (angleško International Organization for Migration - IOM) organiziralo tematsko srečanje Posvetovalnega telesa za migracije. Osrednja tema je bila zaščita pravic delavcev migrantov ter s tem povezano preprečevanje njihovega izkoriščanja, etično zaposlovanje in medsektorsko sodelovanje za zagotavljanje polnega uresničevanja njihovih pravic.
Udeleženci v dvorani sedijo za mizami v krogu, na steni predstavitev.

Srečanje o etičnem zaposlovanju v Kongresni dvorani ministrstva | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

Sodelujoče je uvodoma pozdravil državni sekretar dr. Branko Lobnikar, srečanje pa je vodila dr. Simona Zavratnik iz kabineta ministrice za notranje zadeve. Državni sekretar je povedal, da v ministrstvu pripravljamo celovito migracijsko strategijo, v kateri so ključna vodila solidarnost, vključevanje in spoštovanje človekovih pravic. Eno od pomembnih področij strategije sta zaposlovanje in integracija ljudi, ki iščejo nov dom v Sloveniji, je dejal dr. Lobnikar.

Programski vodja pri IOM Pawel Szalus je orisal etično zaposlovanje in vlogo različnih deležnikov pri zagotavljanju spoštovanja pravic delavcev migrantov. Ključen del varnih in urejenih migracij je zaposlovanje migrantov oziroma še več – etično zaposlovanje. To je zaposlovanje, ki temelji na spoštovanju zakonodaje, je pravično in transparentno ter spoštuje in ščiti pravice delavcev, je dejal. Pawel Szalus je v IOM odgovoren za spremljanje pobude o etičnem zaposlovanju delavcev migrantov (pobuda IRIS). IRIS je globalna večdeležniška pobuda, ki podpira vlade, civilno družbo, zasebni sektor in zaposlovalce oziroma kadrovske agencije pri vzpostavljanju etičnega zaposlovanja kot standarda čezmejnih delovnih migracij.

Udeleženci (predstavniki nekaterih ministrstev, civilne družbe in organizacij s področja delavstva in migracij) so v drugem delu srečanja razpravljali o zaznanih izzivih in predlogih za izboljšave pri zagotavljanju polnega spoštovanja pravic delavcev migrantov v Sloveniji.

Ozadje

Posvetovalno telo za migracije z naslovom Varna, solidarna in vključujoča družba je bilo vzpostavljeno 7. julija 2022. Temelji na treh stebrih, in sicer dialogu s civilno družbo, nadgradnji strategije za celovito upravljanje migracij in prenovi področne zakonodaje. V posameznih podskupinah, ki jih vodijo državni sekretar dr. Branko Lobnikar ter dr. Simona Zavratnik in dr. Polona Mozetič iz kabineta ministrice za notranje zadeve, razpravljajo o zagotavljanju varnosti, učinkovitejših azilnih postopkih in postopkih pridobivanja dovoljenj za prebivanje in delo, ureditvi mednarodne zaščite, sistematičnem vključevanju v družbo in podobno.