Skoči do osrednje vsebine

Svet EU za splošne zadeve o pripravah na zasedanje Evropskega sveta in Madžarski

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Marko Štucin se je udeležil rednega zasedanja Sveta EU za splošne zadeve v Bruslju. V središču tokratnega zasedanja so bile priprave na decembrsko zasedanje Evropskega sveta in zaslišanje Madžarske v skladu s 7. členom Pogodbe o EU glede stanja vladavine prava v tej državi članici.
Državni sekretar Štucin med pogovorom

Svet EU za splošne zadeve o pripravah na zasedanje Evropskega sveta in Madžarski | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Ministri in državni sekretarji za evropske zadeve so v okviru priprav na Evropski svet razpravljali o dnevnem redu za decembrsko zasedanje voditeljev držav članic EU. Obravnavali so vojno v Ukrajini in njene posledice, stanje v energetiki in gospodarstvu, varnost in obrambo, odnose z južnim sosedstvom ter aktualna zunanjepolitična vprašanja. Državni sekretar Marko Štucin je izrazil solidarnost z Ukrajino, pa tudi s Poljsko ob nedavnem incidentu v obmejni vasi Przewodów. Opozoril je na težke razmere v Ukrajini in pozval k deeskalaciji. Zavzel se je za ambiciozen časovni načrt za razvoj in izvajanje začasnega cenovnega koridorja za vse transakcije s plinom ter izpostavil pomen ohranjanja konkurenčnosti evropskega gospodarstva v luči trenutnih izzivov. Predlagal je, naj voditelji držav članic EU v skladu s sklepi z junijskega zasedanja decembra sprejmejo odločitev o podelitvi statusa kandidatke Bosni in Hercegovini in naslovijo kršitve človekovih pravic, zlasti pravic žensk, v Iranu.

Evropska komisija je poročala o trenutnem stanju v odnosih med EU in Združenim kraljestvom. Ministri so se v krajšem odzivu osredotočili na izvajanje sporazuma o izstopu, zlasti Protokola o Irski/Severni Irski, in izrazili podporo Komisiji v pogajanjih z britansko stranjo ter pozvali k nadaljnji enotnosti EU.

Po predstavitvi delovnega programa Komisije za naslednje leto so se člani Sveta za splošne zadeve v razpravi osredotočili na posamezne prednostne politike. Državni sekretar Štucin je podprl napovedane pobude Komisije in kot prioritetna področja izpostavil zeleni in digitalni prehod, ukrepe za blažitev posledic energetske krize, širitev EU in sodelovanje z državami Zahodnega Balkana ter prenovo sistema ekonomskega upravljanja na ravni EU.

Pri zaslišanju Madžarske v okviru 7. člena Pogodbe o EU glede vrednot Unije oz. stanja vladavine prava so se ministri in državni sekretarji za evropske zadeve osredotočili na vprašanja glede neodvisnosti madžarskega pravosodja, korupcije, delovanja ustavnega in volilnega sistema ter ostalih tem, ki jih je s sprožitvijo 7. člena izpostavil Evropski parlament. Državni sekretar Štucin je izpostavil pomen enotnega razumevanja temeljnih vrednot EU in spoštovanja vladavine prava, ki se nanaša tudi na spoštovanje sodb sodišč ter pozdravil priložnost za konstruktiven dialog in posamezne pozitivne premike na področju vladavine prava na Madžarskem.