Skoči do osrednje vsebine

Predstavniki gospodarstva in diplomacije na Tradicionalnem slovenskem zajtrku

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V Arboretumu Volčji potok je danes potekal dogodek v okviru rednih srečanj med predstavniki gospodarstva in diplomacije (B2D – Business to Diplomacy), ki jih organizira Ministrstvo za zunanje zadeve pod pokroviteljstvom ministrice Tanje Fajon. Dogodki so namenjeni internacionalizaciji slovenskega gospodarstva in predstavljajo odlično priložnost, da slovenska podjetja predstavijo svoje znanje, proizvode in storitve diplomatskemu zboru v Sloveniji.

V mesecu novembru je bilo srečanje med predstavniki gospodarstva in diplomacije na dan, ko v Sloveniji obeležujemo Tradicionalni slovenski zajtrk. Ta vsako leto poteka na Dan slovenske hrane - na tretji petek v novembru. Letos, ko ta dan obeležujemo že dvanajstič, poteka pod sloganom "Zajtrk z mlekom – super dan!". Na srečanju ob slovenskem zajtrku so se predstavila slovenska prehrambna podjetja, ki so hkrati tudi pomembni izvozniki, in sicer: Conditus, Don Don, Medex, Ljubljanske mlekarne, Mlekarna Celeia in Mlekarna Krepko. Zbrane predstavnike diplomatskega zbora, okrog 40 veleposlanik in veleposlanikov, so nagovorili podpredsednica vlade in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, dr. Tatjana Zagorec, ter predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč.

"Gospodarska diplomacija je eden ključnih stebrov slovenske zunanje politike. Zato so srečanja predstavnikov gospodarstva in diplomacije, t.i. B2D dogodki, postala stalnica in se tudi izkazala za odličen način, kako promovirati slovensko gospodarstvo in s tem doseči njegovo čim uspešnejšo internacionalizacijo. Današnji dogodek pa ima tudi druga pomembna sporočila. Prvič, da je kakovostna lokalno pridelana in predelana hrana pomembna za zagotavljanje prehranske varnosti državljanov, zlasti pa da je pomembna prehranska suverenost države v teh negotovih časih. In drugič, trajnostni razvoj, tudi ko gre za prihodnost prehranske varnosti, je pot, ki jo je ubrala Slovenija. Trajnost in skrb za prihodnost planeta bosta tudi osrednji področji delovanja Slovenije, če bo izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov v obdobju 2024-2025," je ob robu srečanja izpostavila ministrica Fajon.