Skoči do osrednje vsebine

Pred nedeljskimi lokalnimi volitvami

V nedeljo, 20. novembra bodo v Sloveniji potekale lokalne volitve. Organizacija lokalnih volitev, sama izvedba kot tudi ugotavljanje izida glasovanja je v pristojnosti posameznih občinskih volilnih komisij. Za lažje spremljanje volilnih rezultatov in volilne udeležbe je na voljo posebna spletna aplikacija, kjer so in bodo objavljene vse pomembne informacije, tudi izidi volitev.

Lokalne volitve, na katerih volimo župane in člane občinskih svetov, v nekaterih občinah pa tudi člane krajevnih, vaških oziroma četrtnih skupnosti, bodo v nedeljo, 20. novembra 2022. Drugi krog volitev županov, kjer bo to potrebno, pa bo v nedeljo, 4. decembra 2022. Župane oziroma županje volimo po večinskem sistemu, občinske svete pa po večinskem ali proporcionalnem sistemu. Volivci imajo volilno pravico samo v tisti občini, kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče. Na lokalnih volitvah lahko volijo tudi tujci, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje in prijavljeno stalno prebivališče v Republiki Sloveniji.

Ker hkrati volimo župana, člane občinskega sveta, pa tudi krajevnih, četrtnih ali vaških skupnosti, bomo volivci na volišču v roke prejeli več glasovnic. Volivkam in volivcem zato svetujemo, da si vzamejo čas in glasovnice pozorno pogledajo oziroma preberejo navodila na glasovnici, saj je na lokalnih volitvah mogoče oddati tudi preferenčni glas.

Spletna stran Lokalne volitve 2022

Za lažje spremljanje volilnih rezultatov in volilne udeležbe smo Ministrstvo za javno upravo in Državna volilna komisija v sodelovanju z zunanjim izvajalcem pripravili posebno spletno aplikacijo, kjer so in bodo objavljene vse pomembne informacije.

Spletna aplikacija Lokalne volitve 2022 je objavljena na spletni strani Državne volilne komisije in se izvaja na infrastrukturi Ministrstva za javno upravo.

Vsebinsko so za podatke odgovorne občinske volilne komisije. Te so torej odgovorne za organizacijo volitev v celoti – od potrjevanja kandidatur, tiskanja glasovnic, priprave volišča, izvedbe volitev, beleženja volilne udeležbe, ugotavljanja izida in tudi vnašanje podatkov v omenjeno aplikacijo.

Seznam list kandidatov

Na spletni strani Lokalne volitve 2022 je objavljen seznam kandidatov po občinah za župane, člane občinskega oziroma mestnega sveta, kot tudi kandidate krajevne, vaške in četrtne skupnosti. Sezname so v spletno aplikacijo vnesle občinske volilne komisije.

V zavihku Volitve v številkah pa je na podlagi vnesenih podatkov že zbranih nekaj zanimivih statističnih podatkov.

Volilna udeležba

Prvi podatki o volilni udeležbi bodo znani v nedeljo, 20. novembra, predvidoma po 12. uri, glede na stanje na voliščih ob 11. uri. Drugi vmesni podatki o volilni udeležbi bodo znani po 17. uri, glede na stanje na voliščih ob 16. uri.

Podatki bodo objavljeni v spletni aplikaciji Lokalne volitve 2022, v zavihku Volilna udeležba, glede na podatke, ki jih bodo v informacijski sistem vnesle občinske volilne komisije.

Izidi glasovanja

Prvi delni izidi glasovanja bodo predvidoma znani na dan volitev po 20. uri, ko bodo občinske volilne komisije vnesle podatke o preštetih glasovnicah v informacijski sistem.

Podatki se bodo na spletni strani Lokalne volitve 2022 osveževali predvidoma do 23. ure oziroma do preštetja vseh glasov v vseh občinah. Na dan volitev bodo tako znani prvi delni neuradni rezultati glasovanja.

Ker gre pri lokalnih volitvah za neprimerno bolj kompleksen proces, kjer se po različnih volilnih sistemih voli več organov vzporedno, preštetja vseh glasov ni mogoče pričakovati tako hitro, kot je bilo to na pravkar izvedenih predsedniških volitvah.

Posebna opazovalna misija Kongresa regionalnih in lokalnih oblasti Sveta Evrope

Posebna opazovalna misija Kongresa regionalnih in lokalnih oblasti Sveta Evrope bo med 18. in 20. novembrom 2022 opazovala izvajanje rednih lokalnih volitev v Republiki Sloveniji.

Opazovalna misija, ki jo bo vodil David Eray iz Švice, se bo prvi dan srečala s predstavniki Državne volilne komisije, Ministrstva za javno upravo in Uradom za narodnosti, nevladnimi organizacijami in mediji. V imenu Ministrstva za javno upravo se bo z delegacijo sestal državni sekretar Jure Trbič.

Drugi dan, dan pred volitvami, se bo delegacija srečala z nekaterimi župani in člani občinskih svetov v izbranih občinah. V nedeljo, na dan volitev, pa bo delegacija opazovala izvajanje volitev na osmih različnih voliščih.

Delegacijo, ki prihaja v Slovenijo na povabilo ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, sestavlja petnajst članov kongresa in šest strokovnih sodelavcev Sveta Evrope.